Švajčiarsko odložilo konečné rozhodnutie o migračnom pakte OSN

NETKY.SK • 21 November 2018, 17:48 • 2 min
Švajčiarsko odložilo konečné rozhodnutie o migračnom pakte OSN

ŽENEVA - Švajčiarsko sa nezúčastní na budúcomesačnej konferencii v marockom Marrákeši, kde sa má schvaľovať pakt o migrácii podporovaný Organizáciou Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Dôvodom neúčasti je to, že Švajčiarsko chce počkať na domácu parlamentnú diskusiu, kým dá dohode konečný súhlas. V stredu to oznámila švajčiarska vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

 

Švajčiarsky vládny orgán, Spolková rada, v októbri uviedla, že plánuje prijať Globálny pakt pre bezpečnú, riadenú a regulárnu migráciu (GCM), ale predloží ju parlamentu na konzultácie tak, ako to vyžaduje zákon.

 

Nezáväzný medzinárodný dohovor vyvolal odpor nacionalistov v niekoľkých krajinách, uviedla agentúra AP. USA, Maďarsko, Rakúsko, Izrael či Poľsko už oznámili, že dohovor nepodporia.

 

Medzivládna konferencia sa má konať v Marrákeši 10.-11. decembra a bude sa na nej schvaľovať spomínaný dokument.

 

Spolková rada v stredu oznámila, že Švajčiarsko sa na konferencii nezúčastní, ale zopakovala, že podľa jej presvedčenia je pakt "v súlade so záujmami Švajčiarska".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona