Švajčiarsko obnovilo činnosť najstaršej atómovej elektrárne na svete

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 06:10 • 2 min
Švajčiarsko obnovilo činnosť najstaršej atómovej elektrárne na svete

ŽENEVA - Najstaršia atómová elektráreň pre komerčné využitie na svete, Beznau vo Švajčiarsku, obnovila po troch rokoch renovácie svoju prevádzku, a to napriek protestom environmentálnych aktivistov.

slovakia

left justify in out

Beznau, ležiaca v kantóne Aargau, má dva reaktory a funguje od roku 1969. Oba reaktory boli odstavené v marci 2015 pre obnovu, ktorá zahŕňala modernizáciu ochrany zariadenia proti zemetraseniam a povodniam, ako aj aktualizovanie počítačových systémov.

 

Opätovne spustená však bola činnosť iba jedného z reaktorov. "Elektráreň spĺňa všetky bezpečnostno-technické požiadavky," uviedlo jej vedenie.

 

Atómová elektráreň Beznau sa vo Švajčiarsku stala stredobodom spoločenskej diskusie o jadrovej bezpečnosti, ktorá sa ešte zintenzívnila po tom, ako v roku 2011 došlo k havárii v japonskej atómovej elektrárni Fukušima. Švajčiarska vláda následne oznámila plány na zastavenie činnosti prevádzky, avšak bez uvedenia konkrétneho termínu.

 

Greenpeace a dve ďalšie environmentálne organizácie - Swiss Energy Foundation a Tri-national Nuclear Protection Association - dostali predmetnú otázku krátko po začatí obnovy elektrárne na súd, požadujúc "definitívne zatvorenie" tejto prevádzky.

 

Švajčiarsko pokrýva asi jednu tretinu spotreby elektriny z jadrových elektrární, takmer 60 percent však vyrába vyše 600 vodných elektrární a niečo viac ako štyri percentá pripadá na iné obnoviteľné zdroje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies