Švajčiarsko obmedzí Rumunom a Bulharom prístup na svoj pracovný trh

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 17:13 • 2 min
Švajčiarsko obmedzí Rumunom a Bulharom prístup na svoj pracovný trh

ŽENEVA - Švajčiarska vláda v stredu rozhodla, že občanom Bulharska a Rumunska dočasne obmedzí prístup na svoj pracovný trh.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je výrazný nárast počtu žiadateľov o prácu z dvoch členských štátov Európskej únie zaznamenaný v posledných mesiacoch, uviedla agentúra AP.

 

Rozhodnutím Švajčiarsko aktivovalo ustanovenie dohody s EÚ, ktorá občanom členských štátov európskeho spoločenstva vo všeobecnosti garantuje voľný vstup na švajčiarsky trh práce s možnosťou pre hostiteľskú krajinu zaviesť obmedzenia v závislosti od počtu záujemcov.

Liberalizované možnosti zamestnať sa vo Švajčiarsku môžu Bulhari a Rumuni ako občania dvoch relatívne nových členských štátov EÚ využívať iba od vlaňajšieho júna. Rozhodnutím obmedziť s účinnosťou na jeden rok čistú migráciu z Bulharska a Rumunska na maximálne 996 osôb federálna vláda reaguje na nedávny relatívny nárast počtu občanov spomenutých krajín, ktorí vo Švajčiarsku vyhľadávali najmä sezónne stavebné práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies