Švajčiarsko obmedzí imigráciu jednostranne, ak nedosiahne dohodu s EÚ

NETKY.SK • 4 December 2015, 16:43 • 2 min
Švajčiarsko obmedzí imigráciu jednostranne, ak nedosiahne dohodu s EÚ

BERN - Švajčiarsko pripraví do marca 2016 návrh jednostranných opatrení na obmedzenie imigrácie, ak nedosiahne s Európskou úniou dohodu o obmedzení voľného pohybu osôb. Oznámila to dnes švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugová.

slovakia

left justify in out

Pre Švajčiarsko je EÚ najväčším obchodným partnerom a tak by jeho snaha obmedziť imigráciu mohla rozhnevať partnerov krajiny a prípadne spôsobiť škody jej ekonomike, píše agentúra Reuters. Švajčiarska vláda rieši otázku toho, ako uviesť do súladu výsledky švajčiarskeho referenda z februára 2014, v ktorom sa voliči vyslovili za obmedzenie prílevu cudzincov, s existujúcimi zmluvami zaručujúcimi slobodu pohybu pre pracovníkov z EÚ v tejto krajine.

 

Vo Švajčiarsku už žije približne 1,3 milióna občanov EÚ a 300.000 ich denne prekročí hranicu za prácou. "Chceme pokračovať v rozhovoroch s cieľom dosiahnuť dohodu o ochrannej doložke... To je najlepšia cesta," povedala Sommarugová na tlačovej konferencii. Jednostranná ochranná doložka, ktorej návrh pripraví Švajčiarsko do marca budúceho roka, by podľa prezidentky nebola dobrým riešením vzhľadom na súvisiacu právnu neistotu. "Nebolo by jasné, aké opatrenia by podnikla Európska únia," dodala.

 

Švajčiarski poslanci musia do roku 2017 zosúladiť výsledky vlaňajšieho referenda o kvótach pre imigrantov so zmluvami s EÚ. V opačnom prípade musí Švajčiarsko uzákoniť kvóty pre pracovníkov z únie bez ohľadu na to, či sa podarí dospieť ku kompromisu s EÚ, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies