Prognóza rastu švajčiarkej ekonomiky sa tento rok zhoršila

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 10:08 • 2 min
Prognóza rastu švajčiarkej ekonomiky sa tento rok zhoršila

BERN - Švajčiarsko zhoršilo svoju prognózu pre ekonomiku v tomto roku. Dôvodom bol jej slabý výkon v 2. polroku minulého roka. Uviedol to dnes Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) vo svojej jarnej prognóze. SECO najnovšie predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska sa v tomto roku zvýši o 1,6 % a nie o 1,8 %, ako odhadoval vlani v decembri.

slovakia

left justify in out

Skupina vládnych odborníkov však ponechala prognózu pre rok 2018 bez zmeny a naďalej očakáva expanziu hospodárstva o 1,9 %.

Najnovšie údaje z ekonomiky podľa SECO naznačujú, že v blízkej budúcnosti by sa tempo jej expanzie malo zrýchliť. Po slabom raste na prelome rokov by tak v nadchádzajúcich kvartáloch mohla nabrať tempo.

 

SECO totiž očakáva, že rast súkromnej spotreby by sa mohol zrýchliť vďaka zotavovaniu trhu práce. Švajčiarskym firmám sa zase zlepšuje nálada, čo naznačuje, že postupne začnú zvyšovať investície do nových zariadení. Tie by mohli už tento rok mierne stúpnuť a aj v roku 2018 pokračovať v raste.

 

Aj trh práce bude profitovať zo zotavovania ekonomiky, predpovedá SECO, podľa ktorého sa miera nezamestnanosti tento rok zníži na 3,2 % a v roku 2018 klesne na 3,1 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies