Švajčiarsko bude posudzovať kryptomeny ako cenné papiere

NETKY.SK • 17 Február 2018, 06:00 • 2 min
Švajčiarsko bude posudzovať kryptomeny ako cenné papiere

ZÜRICH - Švajčiarsko v piatok zverejnilo nové pravidlá pre úvodné ponuky mincí (ICO). Podľa nich sa ICO v prípade kryptomien budú riadiť rovnakými pravidlami ako úvodné ponuky akcií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

ICO umožňujú startupom z oblasti technológií kryptomien rýchlo získať kapitál na vydávanie virtuálnych mincí. Takéto ponuky vlani zaznamenali raketový nárast a do septembra dosiahli hodnotu takmer tri miliardy dolárov (2,41 miliardy eur). Švajčiarsko prilákalo až štvrtinu z tohto objemu.

 

Nové pravidlá predstavujú ďalšie sprísnenie, keďže spadnú pod obchodné právo, čo prináša okrem iného povinnosť podrobne zverejňovať informácie. Navyše vďaka tomu investori získajú väčšiu ochranu.

 

Na základe nových pravidiel sa za cenné papiere budú považovať ICO za mince, ktoré sa využívajú na prevádzkovanie platforiem alebo na upisovanie aktív, napríklad na kúpu podielov v spoločnostiach. Výnimkou sú mince využívané ako platidlo alebo prostriedok na prístup k už existujúcim a fungujúcim platformám. Snaha o získanie kontroly nad kryptomenami sa stala centrom horúcich diskusií po tom, čo americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) oznámila, že niektoré ICO je možné považovať za cenné papiere. Viaceré významné úrady jej príklad nasledovali.

 

Firmy so sídlom vo Švajčiarsku otvorili mnohé z najväčších ICO na svete. Napríklad projekt Tezos v júli 2017 práve vďaka švajčiarskej nadácii zarobil 232 miliónov USD, odvtedy sa však jeho realizácia odložila pre interné spory a viaceré žaloby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies