Švajčiarsko a Nemecko trápia povodne

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 09:41 • 2 min
Švajčiarsko a Nemecko trápia povodne

BERN/KARLSRUHE - Výdatné dažde, ktoré v piatok a sobotu postihli Švajčiarsko a juhozápadné Nemecko, spôsobili v oboch krajinách povodne a zosuvy pôdy. Stovky pivníc zaliala voda, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Obzvlášť silné dažde zasiahli švajčiarsky kanton Wallis. Vo francúzskej dedine Saint-Gingolph na južnom brehu Ženevského jazera sa vyliala rieka Morge, ktorá naplavila do ulíc bahno a štrk. Poškodené boli dve reštaurácie a niekoľko áut, nikto však neutrpel zranenia.

 

V Zürichu stúpla hladina rieky Limmat natoľko, že sa dopravné lode nedokázali vmestiť pod mosty. Niekoľko ulíc uzavreli pre zosuvy pôdy.

 

V Ženeve zaznamenali rekordný prietok na rieke Arve - 865 kubických metrov za sekundu, čo je najviac od začiatku meraní v roku 1935.

 

V nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko silné dažde zdvihli najmä hladiny prítokov Dunaja. V okrese Biberach dosiahla hladina rieky Riss výšku 2,78 metra, pričom normálny stav je iba 89 centimetrov.

Dážď na juhozápade Nemecka neustával ani v sobotu. Hydrológovia očakávajú, že hladina Rýna v meste Karlsruhe by v nasledujúcich dňoch mala stúpnuť z 5,15 metra na 7,90 metra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies