Švajčiarske laboratórium: Arafat požil smrtiace polónium

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:50 • 2 min
Švajčiarske laboratórium: Arafat požil smrtiace polónium

LAUSANNE - Experti zo švajčiarskeho laboratória, ktorí skúmali telesné pozostatky palestínskeho vodcu Jásira Arafata, dnes potvrdili, že požil rádioaktívne polónium. Podľa nich išlo veľmi pravdepodobne o úmyselnú otravu, informovala agentúra Associated Press

slovakia

left justify in out

Laboratórium preskúmalo aj Arafatovu spodnú bielizeň a cestovnú tašku, ktorú mal pri sebe v dňoch pred svojím úmrtím v parížskej nemocnici, a konštatovalo, že zistené množstvá polónia a olova sa v nich nemohli prirodzeným spôsobom vyskytovať. Aj časový rámec jeho ochorenia a úmrtia zodpovedá otrave polóniom, uviedli.

"Nepožijete náhodne alebo dobrovoľne zdroj polónia - nie je to niečo, čo sa iba tak vyskytuje v životnom prostredí," povedal riaditeľ laboratória Patrice Mangin. Zdôraznil však, že nedokáže jednoznačne povedať, čo Arafata zabilo. Arafat zomrel v Paríži v novembri 2004. Palestínski predstavitelia obvinili z jeho otrávenia Izrael, ktorý to opakovane poprel.

"Nikdy sme neprijali rozhodnutie ublížiť mu fyzicky," reagoval dnes na správy o potvrdení Arafatovho úmrtia na otravu polóniom izraelský minister energetiky Silvan Šalom, ktorý bol v roku 2004 ministrom zahraničných vecí a členom bezpečnostného kabinetu židovskej krajiny. "Podľa môjho názoru je toto veľa kriku pre nič. Ale aj keby to bola otrava, celkom isto za tým nebol Izrael. Možno niekto iný vnútri (z Palestínčanov) na to pomýšľal alebo to bolo v jeho záujme," povedal pre Izraelský rozhlas.

Vysokopostavený člen Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) v Predjordánsku dnes opätovne vyzval na medzinárodné vyšetrenie Arafatovho úmrtia. "Táto záležitosť si vyžaduje vytvorenie medzinárodného súdneho orgánu, ktorý to prešetrí a vyvodí zodpovednosť voči páchateľovi," povedal Wasl Abú Júsuf agentúre Reuters. "Jediný, kto mal záujem na jeho smrti, bol okupant (Izrael)," dodal.

Hlavný palestínsky mierový vyjednávač Sáib Irikát vyzval vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý by sa zaoberal Arafatovou smrťou, vlani, keď televízia al-Džazíra po prvý raz informovala o prítomnosti polónia v oblečení zosnulého.

Túto stredu al-Džazíra zverejnila správu švajčiarskeho laboratória, ktoré skúmalo vzorky z kostí odobraté z Arafatovho hrobu vlani v novembri. Podľa správy mal v tele nezvyčajne vysokú hladinu smrtiaceho izotopu polónia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona