Švajčiarska rozprávka nemala šťastný koniec, Simpson je na tím hrdý

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:52 • 2 min
Švajčiarska rozprávka nemala šťastný koniec, Simpson je na tím hrdý

ŠTOKHOLM - Švajčiarska hokejová rozprávka nemala šťastný koniec, no aj tak sa bude o nej dlho hovoriť. Reprezentanti z krajiny helvétskeho kríža sa postarali o najväčšie a najpríjemnejšie prekvapenie 77. majstrovstiev sveta, keď svoju spanilú jazdu v Štokholme dosiahli až do finále.

slovakia

left justify in out

K deviatim víťazstvám však jubilejné desiate nepridali, domáci Švédi boli v nedeľňajšom súboji o titul nad ich sily a tak sa zverenci trénera Seana Simpsona museli uspokojiť so striebornými kovmi.

I tak je to ale jeden z najväčších úspechov švajčiarskeho hokeja, druhým miestom Helvéti vyrovnali svoj výsledok zo šampionátu z roku 1935. Na medailu na MS čakali dlhých 60 rokov. "Som veľmi hrdý na to, čo sme dokázali," vyhlásil kouč Simpson. "Náš tím odviedol skvelú prácu a zo striebornej medaily máme veľkú radosť. Celé Švajčiarsko musí byť pyšné na toto mužstvo, bolo vzorovým modelom, čo sa týka vôle pobiť sa o úspech, charakteru a energie. To, čo sme spravili pre švajčiarsky hokej, sa dá nazvať senzáciou," uviedol kanadský tréner pre iihf.com.

Švajčiari mali finále rozbehnuté nádejne, od úvodu sa zahryzli do favorizovaného súpera a už v 5. minúte sa ujali vedenia zásluhou gólu najužitočnejšieho hráča šampionátu Romana Josiho. Domáci hokejisti však potvrdili svoju silu, piatimi gólmi otočili skóre a po záverečnej siréne tak mohli zdvihnúť nad hlavy majstrovskú trofej. "Na začiatku sme boli schopní vyrovnať sa švédskej intenzite. Mali sme kopec šancí, no nedokázali sme ich premeniť, kým súper svoje príležitosti využil," smútil obranca Philippe Furrer. "Mali sme skvelý štart a získali sme potrebné sebavedomie. Žiaľ, po vyrovnávajúcom góle sme sa dopustili niekoľkých vylúčení, na chvíľu sme stratili koncentráciu a už bolo ťažké dostať sa späť do zápasu," komentoval prehru brankár Martin Gerber, ktorý dostal vo finále prednosť pred menej skúseným Retom Berrom.

Veľké sklamanie bolo cítiť aj z Reta Suriho. Jeden z najlepších švajčiarskych útočníkov na turnaji iba ťažko vstrebával finálový neúspech. "Iste, dokázali sme niečo úžasné, ale teraz to bolí. Chceli sme vyhrať," povedal pre švajčiarske médiá Suri, ktorý mal ťažké srdce na dvojicu hlavných rozhodcov: "V úvodných siedmich minútach sme dominovali, dostali sme ich pod tlak, lenže potom prišlo niekoľko vylúčení, o ktorých by sa dalo diskutovať. To bol smutný okamih, vďaka ktorému sa Švédi zdvihli." I cez zlobu na arbitrov ale dokázal uznať kvality súpera. "Musím Švédom pogratulovať, zaslúžili si to. Teraz je v nás veľká bolesť, pretože sme boli tak blízko. Ale časom si uvedomíme, aký výborný výsledok sme dosiahli. Získali sme švajčiarskemu hokeju uznanie, pobláznili sme celý národ. Ľudia to doma prežívali, každý nám držal palce, množstvo ľudí chodilo v hokejových dresoch. Urobili sme pre našu krajinu skvelú vec."

Simpson pri švajčiarskom kormidle nadviazal na prácu svojho predchodcu Ralpha Kruegera. Mužstvo s ostrieľanými veteránmi Martinom Gerberom, Mathiasom Segerom a Martinom Plüssom postupne doplnil o talentovaných hráčov ako Roman Josi, Nino Niederreiter, Reto Suri či Luca Cunti a výsledkom bol ideálne namiešaný tím, ktorý sa na severe Európy postaral o veľký úspech. "Málokto nám pred šampionátom veril, že budeme hrať vo finále. Síce sme ho prehrali, ale predtým sme dosiahli deväť víťazstiev. Som na tento tím hrdý. Je super, že sme boli tak blízko titulu. Pokúsime sa o to znova," dodal kanadský tréner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies