Švajčiarska polícia v kauze FIFA opäť zatýkala, vo väzbe aj Napout

NETKY.SK • 3 December 2015, 09:43 • 2 min
Švajčiarska polícia v kauze FIFA opäť zatýkala, vo väzbe aj Napout

ŽENEVA - Švajčiarske justičné orgány v súvislosti s korupčným škandálom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zatkli vo štvrtkových ranných hodinách ďalšie osoby. Informáciu priniesol denník New York Times.

slovakia

left justify in out

Zadržaní funkcionári, medzi ktorými je údajne aj prezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) Juan Angel Napout, sú obvinení z korupčného konania a prania špinavých peňazí. Podľa spomínaného periodika by okrem Paraguajčana Napouta aj ďalšie zadržané osoby mali pochádzať najmä z Južnej a Strednej Ameriky, pričom ich mená by mali vyšetrovacie orgány zverejniť v priebehu dňa. FIFA v prvej reakcii uviedla, že bude naďalej s justičnými orgánmi spolupracovať.

 

Švajčiarska polícia vykonala raziu na podnet justičných orgánov USA približne o 6.00 SEČ v luxusnom hoteli vo švajčiarskom Zürichu, kde bývajú delegáti počas dvojdňového zasadnutia výkonného výboru FIFA. Na ňom mali rokovať o sérii reforiem, ktoré by pre FIFA mali znamenať nový začiatok po prevalení korupčnej aféry.

 

Americké orgány už vyšetrujú 14 bývalých funkcionárov FIFA a obchodníkov pre podozrenie z korupcie a prania špinavých peňazí. Švajčiarska prokuratúra okrem toho vyšetruje aj odstupujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera. Podozrivý je zo sprenevery a zneužitia právomocí prezidenta organizácie, za čo mu hrozí trest až na päť rokov odňatia slobody.

 

Švajčiarske úrady podozrievajú Blattera, že v roku 2005 podpísal kontrakt s Karibskou futbalovou úniou (CFU), ktorý bol nevýhodný pre FIFA. Generálny prokurátor ďalej uviedol, že Blatter konal proti záujmom FIFA aj v iných prípadoch. Predmetom vyšetrovania je aj netransparentná platba z februára 2011 vo výške 2 milióny švajčiarskych frankov od Blattera pre prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho z fondu FIFA, údajne za poskytnuté služby v období od januára 1999 do júna 2002.

 

Vzhľadom na korupčný škandál sa Blatter ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA, nová voľba prezidenta sa tak uskutoční 26. februára budúceho roka v Zürichu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies