Švajčiarska národná banka zastavila rast franku nákupom akcií

NETKY.SK • 5 September 2016, 17:03 • 2 min
Švajčiarska národná banka zastavila rast franku nákupom akcií

BERN - Švajčiarska národná banka (ŠNB) masívne investuje do akcií. Alpská republika sa pokladá vo svete za bezpečné útočisko v období neistoty, presne to mu robilo problémy. Informuje portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Investori radi nakupujú švajčiarsky frank (CHF), čo zvyšuje jeho hodnotu. Silný frank však poškodzuje jeho exportérov. ŠNB sa preto rozhodla dôrazne zakročiť. Začala nakupovať akcie v zahraničí.

 

Ekonóm ŠNB Thomas Jordan povedal, že v súčasnosti je tento postup ten najlepší. Banka už má väčší podiel verejne obchodovaných akcií v spoločnosti Facebook než jej samotný zakladateľ Mark Zuckerberg. Výkonný riaditeľ najpoužívanejšej sociálnej siete má väčšinu podielu v inej triede akcií, takže mu nehrozí, že stratí kontrolu nad firmou.

 

ŠNB sa stala ôsmym najväčším verejným investorom na svete. „ŠNB je pritlačená k stene. Získala veľa cudzích mien, keď intervenovala proti svojmu franku, aby ho oslabila, ale musí ich niekde ďalej investovať," uviedol Alessandro Bee, ekonóm švajčiarskej banky UBS. V posledných 12 mesiacoch vzrástla majetková účasť centrálnej banky o 41 % na 127 miliárd CHF (115,89 miliardy eur).

 

Trh s dlhopismi vysychá, takže sa ŠNB zameriava na akcie. Podiely v desiatich najväčších súkromných firmách zvyšovala, kým veľkí inštitucionálni investori ich práve znižovali.

ŠNB sa nevyjadruje o podrobnostiach svojej stratégie. Tvrdí však, že investuje do spoločností podľa ich váhy v rôznych indexoch.

 

(1 EUR = 1,0959 CHF)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona