Švajčiarska národná banka vykázala v 1. kvartáli stratu 30 mld. CHF

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 08:41 • 2 min
Švajčiarska národná banka vykázala v 1. kvartáli stratu 30 mld. CHF

BERN - Výrazné posilnenie švajčiarskeho franku voči euru a ďalším menám prinieslo Švajčiarskej národnej banke (SNB) miliardové straty. V 1. kvartáli 2015 vykázala táto centrálna banka stratu 30 miliárd CHF (28,61 miliardy eur). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pritom ešte v 1. štvrťroku minulého roka zaznamenala banka zisk 38 miliárd CHF. Tohtoročná strata vyplýva predovšetkým z oslabenia eura a poklesu hodnoty švajčiarskych zlatých rezerv o jednu miliardu eur.

 

Hlavnou príčinou je však zrušenie garantovaného minimálneho kurzu 1,20 CHF voči euru v polovici januára tohto roka. Po tomto prekvapujúcom rozhodnutí sa kurz švajčiarskej meny v dôsledku globálneho dopytu prudko posilnil, určitý čas sa dokonca pohyboval v parite k euru.

 

Ak chcela centrálna banka udržať kurz 1,20 CHF voči euru, ktorý zaviedla v roku 2011, musela opakovane nakupovať eurá za miliardové sumy. Zároveň tým chránila exportne orientované hospodárstvo pred príliš silnou menou, ktorá by predražila dovoz. Banka uvoľnila kurz franku krátko pred spustením miliardového programu Európskej centrálnej banky (ECB) zameraného na kúpu štátnych dlhopisov a ďalších cenných papierov. Keďže tento program vyvolal masívny tlak na kurz eura, pre SNB by sa udržiavanie minimálneho kurzu stalo pridrahým.

 

Strata centrálnej banky podľa analytikov nepredstavuje veľký problém. "Centrálne banky vo väčšine krajín poukazujú svoje zisky ministerstvu financií. V prípade straty má štátny rozpočet k dispozícii menšiu sumu. Štát sa musí zadlžiť alebo zvýšiť dane. To je všetko," vysvetlil hlavný ekonóm Commerzbank Jörg Krämer. Dokonca aj v prípade, že centrálna banka spotrebuje celý vlastný kapitál, môže na rozdiel od súkromných spoločností stále pracovať. Za predpokladu, že ľudia naďalej dôverujú jej schopnosti udržiavať stabilné ceny.

 

SNB zdôraznila, že ničím nezvyčajným nie je ani výrazné kolísanie ziskov, ktoré v prvom rade závisia od vývoja na zlatých, devízových a kapitálových trhoch. Preto banka nemôže z kvartálnych výsledkov vyvodzovať odhady na celý rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies