Švajčiarska národná banka: Štátne kryptomeny by predstavovali nepredvídateľné riziká

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 19:30 • 2 min
Švajčiarska národná banka: Štátne kryptomeny by predstavovali nepredvídateľné riziká

ZÜRICH – Členka riadiaceho orgánu Švajčiarskej národnej banky vo štvrtok uviedla, že digitálne meny vytvorené centrálnymi bankami, by predstavovali riziká pre finančnú stabilitu a zároveň by priniesli len málo hmatateľných výhod.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Andréa Maechlerová, členka správnej rady centrálnej banky, v Zürichu povedala, že technológia distribuovanej účtovnej knihy, ktorú prirovnala k technológii blockchain, má potenciál znížiť náklady, zvýšiť efektívnosť a transparentnosť zúčtovania cenných papierov a cezhraničných platieb.

 

img

Andréa Maechlerová

 

Varovala však, že táto technológia ešte nespĺňa očakávané požiadavky systémov hrubého zúčtovania v reálnom čase z hľadiska škálovateľnosti, bezpečnosti údajov a spoľahlivosti.

 

Maechlerová sa kritickým tónom vyjadrila na tému kryptomien a uviedla, že sú ešte veľmi ďaleko od toho, aby mohli byť čo i len porovnávané s peniazmi. Najdôležitejšie pripomienky však boli vyhradené na tému vytvárania digitálnych mien centrálnymi bankami, teda koncept, ktorý skúmajú finančné inštitúcie po celom svete.

 

img

 

"Švajčiarska národná banka je proti tejto myšlienke," povedala Maechlerová. "Digitálne peniaze centrálnej banky určené pre širokú verejnosť nie sú potrebné na zabezpečenie efektívneho systému bezhotovostných retailových platieb, čo by prinieslo len málo výhod, ale spôsobilo by nevyčísliteľné riziká, pokiaľ ide o finančnú stabilitu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies