Švajčiari zrušili strop pre posilňovanie franku: Drastický dopad na euro

NETKY.SK • 16 Január 2015, 11:00 • 2 min
Švajčiari zrušili strop pre posilňovanie franku: Drastický dopad na euro

ZÜRICH - Švajčiarska národná banka (SNB) prekvapivo zrušila strop pre posilnenie franku a znížila úrokové sadzby hlbšie do negatívneho teritória. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

slovakia

left justify in out

SNB vo včera zverejnenom vyhlásení uviedla, že ruší minimálny výmenný kurz franku, ktorý zaviedla v septembri 2011 a stanovila na úrovni 1,20 CHF/EUR. Banka tak po vyše troch rokoch ukončila politiku, ktorá mala domácu ekonomiku chrániť pred negatívnymi vplyvmi európskej dlhovej krízy.

      

SNB tiež neočakávane znížila sadzbu na depozity, ktoré prekračujú stanovený objem, na -0,75 % z -0,25 %, a znížila pásmo pre trojmesačnú Libor sadzbu na -1,25 % až -0,25 % z -0,75 % až 0,25 %.
      

"Aj keď je švajčiarsky frank stále silný, vo všeobecnosti sa jeho nadhodnotenie od zavedenia minimálneho kurzu zmenšilo," uviedla SNB. "Ekonomika dokázala využiť výhody tejto fázy a prispôsobila sa novej situácii." Banka dodala, že strop pre posilnenie franku voči euru a jeho ochrana už nie je opodstatnený.

 

Švajčiarsky frank prudko posilnil voči euru aj doláru

Euro v priebehu niekoľkých minút po oznámení kroku centrálnej banky Švajčiarska kleslo až o 30 % na 0,8052 CHF/EUR.  "Švajčiarska centrálna banka pravdepodobne očakáva, že Európska centrálna banka na budúci týždeň začne kvantitatívne uvoľňovanie. Preto sa vzdali maximálne prípustnej hodnoty franku voči euru a posunuli úrokové sadzby ešte výraznejšie do negatívneho teritória," povedal o rozhodnutí Švajčiarska Jonathan Webb zo spoločnosti Jefferies. 

 

Kurz švajčiarskeho franku sa pohybuje okolo parity s eurom
Kurz švajčiarskeho franku sa aj dnes pohybuje okolo parity s eurom. Švajčiarska burza pokračuje v páde po štvrtkovom (15. 1.) prekvapivom zrušení stropu pre posilňovanie franku. Informovala o tom agentúra DPA. Frank sa dnes ráno predával približne po 0,98 eura. To znamená, že je asi o 18 % silnejší v porovnaní s úrovňami pred zrušením minimálneho výmenného kurzu.
 

Uvoľnenie kurzu franku malo negatívny vplyv na švajčiarsku burzu. Kľúčový index SMI sa počas štvrtka dočasne prepadol takmer o 14 %, čo bolo najviac v jeho histórii. Celkovo vo štvrtok stratil 8,67 %. Dnes ráno pokračoval v poklese, keď v skorom obchodovaní oslabil o 3,75 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies