Švajčiari zavádzajú nový zákon o homároch: Kuchári ich už nebudú môcť variť zaživa

NETKY.SK • 20 Február 2018, 11:40 • 2 min
Švajčiari zavádzajú nový zákon o homároch: Kuchári ich už nebudú môcť variť zaživa

Švajčiarsko ako prvá krajina na svete zavádza do praxe zákon, ktorý zabezpečí homárom humánnu smrť.

slovakia

left justify in out

Ak ste milovníkmi homárov, prípadne iných morských kôrovcov, zrejme viete, že pred tým, než sa dostanú na váš tanier, prejdú si nemalým utrpením. Po celom svete sa totiž zaužíva drastická metóda ich prípravy - ešte živí sa hodia do vriacej vody.

 

Mnohí odborníci, ktorí sa zaoberajú týmito živočíchmi sa pritom zhodli, že väčší jedinci majú oveľa zložitejšiu nervovú sústavu, ako sa predpokladá, a preto im takáto metóda spôsobuje veľkú bolesť a stres.

 

Na základe podobných zistení sa švajčiarska vláda, rozhodla pre rázny krok. Od marca bude kruté zaobchádzanie s homármi nezákonné. Pred tým, než sa budú tepelne spracovávať sa budú musieť usmrtiť napríklad elektrošokom. Pôjde tak o prvý štát na svete s legislatívou upravenou týmto spôsobom.

 

Švajčiarsko je krajina známa tým, že má v ústave zakotvenú takzvanú „dôstojnosť zvierat“. Tá napríklad mačkám zaručuje, že sa denne budú môcť stretávať s inými mačkovitými šelmami, ale tiež to, že škrečkov možno chovať len v pároch, nikdy nie samostatne.

 

O podobnom zákone, ktorý by upravil problematiku humánneho usmrcovania homárov v súčasnosti uvažuje aj Veľká Británia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies