Švajčiari v referende odmietli obmedziť pohyb pracovnej sily z EÚ

NETKY.SK • 28 September 2020, 06:51 • 2 min
Švajčiari v referende odmietli obmedziť pohyb pracovnej sily z EÚ

ŽENEVA - Švajčiari v nedeľňajšom referende výraznou väčšinou odmietli návrh nacionalistickej Švajčiarskej ľudovej strany na obmedzenie počtu občanov Európskej únie, ktorí môžu žiť a pracovať v ich krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Rozhlasová a televízna spoločnosť s tým, že podľa čiastočného zrátania hlasov návrh odmietlo 61,3 percenta voličov a súhlas s ním vyslovilo 38,7 percenta hlasujúcich. Tento návrh pritom nepodporila ani samotná vláda. 

 

img

 

Návrh získal najväčšiu podporu v kantóne Ticino, kde sa hovorí po taliansky a v troch konzervatívnych, nemecky hovoriacich kantónoch na východe krajiny: Schwyz, Glarus a Appenzell Innerrhoden.

 

Prečítajte si viac: Švajčiarska prezidentka sa vyslovila za referendum o vzťahu s EÚ, nepáčia sa jej "politické hry"

 

Naopak najsilnejšie sa proti návrhu obmedziť voľný pohyb osôb z členských krajín EÚ postavili frankofónne kantóny na západe krajiny, Neuchâtel a Vaud.

 

img

 

Ohrozené vzťahy s EÚ sú zažehnané
Vláda varovala, že ak návrh v referende prejde, znamenalo by to ďalšie napätie v širokých a lukratívnych vzťahoch Švajčiarska s EÚ.

 

Mohlo by to viesť aj k recipročnému znevýhodneniu švajčiarskych občanov, ak by chceli žiť a pracovať v EÚ. V alpskej krajine žije zhruba 1,4 milióna občanov EÚ, prevažne Briti, Islanďania, Nóri či obyvatelia so susedného Lichtenštajnska. Zároveň približne pól milióna Švajčiarov žije v členských štátoch EÚ.

 

img

 

Ako sa vyslovila švajčiarska ministerka spravodlivosti Karin Kellerovej-Sutterovej Švajčiari v nedeľu v referende ľudia podporili "stabilné, udržateľné vzájomné vzťahy s našim najdôležitejším obchodným partnerom“. Voliči zároveň podľa nej vyjadrili súhlas s doterajľšími krokmi švajčiarskej vlády pri rokovaniach s EÚ.

 

Mohlo by vás zaujímať: Švajčiarsko ukázalo, aké dôležité sú pre spoločnosť verejnoprávne médiá

 

Podobné referendum zorganizovali aj v roku 2014

Výsledok privítali predseda Európskej rady Charles Michel aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

 

Vyhlásenie referenda o obmedzení pohybu občanov Európskej únie iniciovala nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP). Tá sa domnieva, že súčasná zmluva umožňuje masové prisťahovalectvo do krajiny.

 

img

 

Hlasovanie bolo podľa agentúry Reuters dôležitým testom prístupu k cudzincom, ktorí tvoria približne štvrtinu obyvateľov Švajčiarska.


V podobnom referende v roku 2014 Švajčiari tesne odhlasovali obmedzenia pre občanov EÚ. Zákonodarcovia však odmietli úplne implementovať výsledky referenda, čo Švajčiarsku ľudovú stranu viedlo k opätovnému presadeniu referenda v tomto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies