Švajčiari chcú druhé víťazstvo, Rumuni zase bodovať

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 13:28 • 2 min
Švajčiari chcú druhé víťazstvo, Rumuni zase bodovať

PARÍŽ - Futbalisti Švajčiarska si môžu vo svojom druhom vystúpení v základnej A-skupine majstrovstiev Európy výrazne priblížiť miestenku do osemfinále.

slovakia

left justify in out

Po vydretom triumfe nad Albánskom ich v stredu v druhom kole A-skupiny čaká Rumunsko, ktoré v šampionátovej ouvertúre prehralo s favorizovaným Francúzskom a do zápasu ide s imperatívom bodovať. Duel v parížskom Parku princov (18.00 h) rozhoduje ruský arbiter Sergej Karasev.

 

"Bod nám na istotu postupu stačiť nebude, chceme hrať opäť na víťazstvo tak ako v každom dueli. Tlak z nás ešte neopadol, musíme byť koncentrovaní. Rumuni budú hrať proti nám určite ofenzívnejšie ako proti Francúzom a treba si dať pozor," povedal pred stretnutím brankár Švajčiarov Yann Sommer. Ten v prvom dueli proti debutantovi z Albánska podržal svoj tím, keď v závere svojimi zákrokmi udržal tesný náskok 1:0.

 

"Po tomto zápase budeme mentálne silnejší," vyslovil sa tréner Švajčiarska Vladimir Petkovič, ktorý chce zlepšiť najmä ofenzívnu činnosť mužstva a šancu tak môže od začiatku dostať talentovaný 19-ročný Breel Embolo.

 

Rumuni v otváracom dueli ME podľahli domácim Francúzom po sympatickom výkone a veľkom boji 1:2. Rozhodujúci gól inkasovali až v závere a teraz už potrebujú bodovať. "Najdôležitejšie je po takejto prehre zdvihnúť sa psychicky," myslí si kouč Anghel Iordanescu, ktorý nemá veľa dôvodov meniť základnú zostavu. Otázne je, či na hrote dostane prednosť Denis Alibec alebo Florin Andone. Rumuni ale chcú najmä nadviazať na kolektívny a súdržny výkon z prvého duelu.

 

"Každý po ňom hovoril o tom, že Francúzi boli nečakane slabí. Nikto ale nespomenul, ako dobre sme hrali my," vyhlásil špílmacher Nicolae Stanciu. Jeho kolega z obrany Dragos Grigore hovorí o dôležitom, no nie rozhodujúcom súboji: "Samozrejme, že chceme vyhrať a potom uvidíme, ako sa situácia v skupine vyvinie."

 

Švajčiari bojujú o svoju premiérovú účasť vo vyraďovačke európskeho šampionátu, na ME doteraz vždy vypadli už v základnej skupine. Bilancia vzájomných stretnutí s Rumunskom je vzácne vyrovnaná - oba tímy sa doteraz stretli dvanásťkrát a pripísali si na konto zhodne po päť víťazstiev, dva duely sa skončili nerozhodne. Jeden z najpamätnejších súbojov odohrali na MS 1994 v USA, keď Švajčiari v skupine deklasovali Rumunov 4:1.

 

A-skupina:

 

Rumunsko - Švajčiarsko (streda 15. júna, 18.00 h, Paríž - Park princov)

 

Predpokladané zostavy:

 

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat - Hoban, Pintilii - Torje, Stanciu, Stancu - Alibec

 

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami, G. Xhaka - Shaqiri, Džemaili, Embolo - Seferovič

 

Tabuľka A-skupiny:

 

1. Francúzsko 1 1 0 0 2:1 3

2. Švajčiarsko 1 1 0 0 1:0 3

3. Rumunsko 1 0 0 1 1:2 0

4. Albánsko 1 0 0 1 0:1 0

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona