Švajčiar Viletta zlatý v superkombinácii, Žampa senzačne piaty!

NETKY.SK • 14 Február 2014, 15:37 • 2 min
Švajčiar Viletta zlatý v superkombinácii, Žampa senzačne piaty!

ČERVENÁ POĽANA - Švajčiar Sandro Viletta získal zlatú medailu v piatkových pretekoch superkombinácie alpských lyžiarov na zimných olympijských hrách v ruskom Soči.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Striebro si v stredisku Roza Chutor v Červenej Poľane vybojoval Chorvát Ivica Kostelič, bronz patrí Talianovi Christofovi Innerhoferovi. Nór Kjetil Jansrud, ktorý bol najrýchlejší v zjazde, skončil na štvrtej priečke. Piatu pozíciu senzačne obsadil slovenský reprezentant Adam Žampa, ktorému patrila po zjazde 27. priečka spoločne s Francúzom Thomasom Mermillodom Blondinom. Žampa v slalome vyťažil z toho, že ho absolvoval medzi prvými a dosiahol v ňom najlepší čas (50,11 s) spomedzi všetkých pretekárov. Obhajca zlata z Vancouveru 2010 Bode Miller skončil šiesty. 

"Neuveriteľné, čo sa stalo. Je to pre mňa veľký šok. Nikdy by som si nebol pomyslel, že môžem získať zlatú medailu. Splnil sa mi sen," uviedol pre informačný servis ZOH 2014 Sandro Viletta. Ivica Kostelič po zisku štvrtej striebornej medaily v superkombinácii z veľkého podujatia (ZOH 2006, ZOH 2010 a MS 2013) povedal: "Absolvoval som výborný zjazd, ale v slalome to malo byť lepšie. Samozrejme, medaila je pekná, ale malo to byť zlato. Nie som teda celkom spokojný." 

Dvadsaťtriročný Tatranec Adam Žampa dosiahol celkom nečakane najlepší výsledok svojej kariéry na vrcholnej svetovej úrovni. Doteraz ním bolo vo Svetovom pohári 9. miesto v obrovskom slalome v rakúskom Söldene spred dvoch rokov. V superkombinácii obsadil vlani na majstrovstvách sveta v Schladmingu 13. miesto. 

"Je to perfektné. Piate miesto je lepšie ako štvrté - ak by som skončil štvrtý, krôčik od medaily, preplakal by som celý večer. Na medailu som to mal časovo trochu ďaleko. Piate miesto je neskutočné. Myslím si, že v zjazde by som už veľmi rýchlejšie nešiel. Slalom som možno mohol v hornej časti pustiť trochu viac, na druhej strane, niektorí tak spravili a vypadli. Išiel som najmä plynulo. Gratulovali mi asi všetci pretekári a ľudia z Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Ted Ligety mi ukázal, že predo mnou sníma klobúk, bol to neskutočný pocit," uviedol pre RTVS Žampa. Jeho reprezentační kolegovia Matej Falat a Martin Bendík nedokončili dopoludňajší zjazd. 


Výsledky - zjazdové lyžovanie: 
Superkombinácia mužov (zjazd + slalomové kolo): 1. Sandro Viletta (Švaj.) 2:45,20 min (1:54,88 + 50,32), 2. Ivica Kostelič (Chor.) +0,34 s, 3. Christof Innerhofer (Tal.) +0,47, 4. Kjetil Jansrud (Nór.) +1,06, 5. Adam Žampa (SR) +1,14, 6. Bode Miller (USA) +1,40, 7. Ondřej Bank (ČR) +1,64, 8. Aksel Lund Svindal (Nór.), Carlo Janka (Švaj.) obaja +1,68,... Matej Falat a Martin Bendík (obaja SR) nedokončili zjazd. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies