Svätopluk má ukázať, že predseda NR SR niečo robí, ale nerobí to dobre

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:08 • 2 min
Svätopluk má ukázať, že predseda NR SR niečo robí, ale nerobí to dobre

Svätopluk má ukázať, že predseda NR SR niečo robí, ale nerobí to dobre

slovakia

left justify in out

img

Iniciatíva súvisiaca s jazdeckou sochou Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu predstavuje len zástupnú aktivitu, ktorá má ukázať, že predseda parlamentu niečo robí. Pre TASR to uviedol politológ Rastislav Tóth. "Nerobí to však dobre, pretože to nie je téma pre ad hoc zostavenú komisiu, ale na verejnú odbornú diskusiu," domnieva sa s tým, že on sám jej umiestnenie nepovažuje za patričné, pretože Svätopluk na Bratislavskom hrade nikdy nebol. "Čo si kto esteticky myslí, je na vkuse každého jedinca," podčiarkol.
Podľa politológa Michala Horského by sa akékoľvek samostatné rozhodnutie šéfa parlamentu Sulíka o soche Svätopluka mohlo javiť ako svojvôľa. "Preto, ak už, tak je správne, že je na to vytvorená komisia, ktorá pod dohľadom a po verejnej diskusii navrhne buď zotrvanie, alebo odstránenie tejto sochy," myslí si Horský a dodáva, že dnes už nemožno odstrániť Kulichovho Svätopluka tak, ako bolo v minulosti odstránené jeho dielo milicionára. "Dávno je preč obdobie, keď sochu milicionára, ktorú na Račianskom námestí postavil majster Kulich, revolučné sily odstránili jedným rozhodnutím a žeriavom," priblížil politológ.
Ako ďalej uviedol Tóth, diskusia o premiestnení umeleckého diela je akoby "vypovedaním vojny" predchádzajúcemu kabinetu, ktorý ju dal postaviť. "Pravdepodobne majú záujem na odstránení, lebo ak nie, nechali by to tak. Ak bude komisia kritická, výsledok môže byť, že socha áno, ale na inom mieste," poznamenal a doplnil, že tento problém nepovažuje za taký, ktorý treba urýchlene riešiť. "Je to taká drobnosť, okrajovosť a zástupný prvok riešenia, ktorý sa občanov nedotkne," uzavrel.
Predseda NR SR Richard Sulík v stredu (4. 8.) predstavil expertnú komisiu, ktorá posúdi jazdeckú sochu kráľa Svätopluka z historickej a umeleckej roviny. Tá bude podľa jej zostavovateľky historičky Maríny Zavackej pozostávať z expertov z oblastí architektúry, výtvarného umenia, dejín umenia, archeológie, ale aj moderných dejín nacionalizmu a propagandy. Experti by podľa Sulíka mali vypracovať odborné stanovisko a ukončiť svoju činnosť v priebehu septembra. Jazdeckú sochu odhalil prezident SR Ivan Gašparovič 6. júna tohto roka spolu s bývalým predsedom NR SR Pavlom Paškom a expremiérom Robertom Ficom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies