Svätomartinské dni budú mať aj duchovný rozmer

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:18 • 2 min
Svätomartinské dni budú mať aj duchovný rozmer

Svätomartinské dni budú mať aj duchovný rozmer

slovakia

left justify in out

Bratislavské Svätomartinské dni, ktoré sa uskutočnia od 11. do 14. novembra, budú mať okrem oslavy vína a jeho prezentácie i duchovný rozmer. V Dóme sv. Martina je naplánovaný duchovný program a katolícka cirkev pripravuje zbierku.
"Hlavným posolstvom mesta je posilňovať historické povedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a spolupatričnosť aj s malokarpatským regiónom, propagovať prácu našich vinohradníkov," povedala dnes na tlačovej besede námestníčka bratislavského primátora Anna Dyttertová s tým, že oslavy majú aj svoj duchovný rozmer spojený s patrónom katedrály sv. Martinom.
Priamo 11. novembra bude omša v Katedrále sv. Martina, Svätomartinský košt v Starej tržnici, kde sa predstavia vinári z Českej republiky. Jaroslav Machovec z Vinárskeho fondu ČR uviedol, že v ponuke má byť 50 vzoriek svätomartinských vín z ročníka 2010. V ten deň večer nebude chýbať tradičný lampiónový sprievod, tento rok v areáli Bratislavského hradu, ďalší sprievod bude 13. novembra od Dómu po uliciach centra.
Okrem svätých omší organizuje bratislavské arcibiskupstvo vo všetkých farnostiach zbierku. "Chceme predstaviť sv. Martina ako človeka, ktorý obrazne povedané stavia mosty medzi osobami," konštatoval bratislavský arcibiskup a metropolita Stanislav Zvolenský s tým, že výťažok zbierky bude využitý na obnovu mosta, ktorý zničila povodeň v máji 2010.
V rámci programu Svätomartinských dní bude 12. novembra požehnanie mladého vína v kaplnke Primaciálneho paláca, začnú sa remeselnícke Svätomartinské trhy, ktoré potrvajú do 14. novembra. V tom istom čase bude aj ochutnávka mladých vín od bratislavských vinárov na Primaciálnom námestí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona