Svätokatarínska koštovka je festivalom mladých vín

NETKY.SK • 26 November 2011, 08:36 • 2 min
Svätokatarínska koštovka je festivalom mladých vín

Svätokatarínska koštovka je festivalom mladých vín

slovakia

left justify in out

img

Po vzore celosvetovej ochutnávky francúzskeho mladého vína beaujolais, dorábaného v okolí Lyonu, sa aj slovenská metropola pripravila na otvorenie 1. ročníka festivalu mladých vín, ktorý nesie názov Svätokatarínska koštovka 2011.
Dvojdňová víkendová slávnosť sa začína dnes popoludní na bratislavskom Primaciálnom námestí. Vinári sústredení predovšetkým v Združení Malokarpatská vínna cesta sa spoločne s hlavným mestom SR po prvý raz zapojili do festivalu mladých vín, ktoré sú chránené obchodnou značkou kvality Svätokatarínske víno. "Svätokatarínske víno je naším slovenským beaulejaus. Pod svojím názvom zastrešuje najkvalitnejšie mladé vína viac ako dvadsať top výrobcov z vinárskych regiónov Slovenska. V našich krajoch v nedávnej minulosti upadol sviatok mladého vína do zabudnutia, no postupne však ožíva a v posledných rokoch nadväzuje na oberačkové slávnosti. Ponuka sa z roka na rok rozrastá a mladé slovenské vína sa tešia mimoriadnej obľube. Majú byť aj právom na čo hrdé. Svojimi senzorickými vlastnosťami, svojou prenikavou vôňou a sviežou ľahkou chuťou často prevyšujú známejšiu francúzsku konkurenciu," uviedol pre TASR predseda MVC Milan Pavelka. "Pevne veríme, že festival Svätokatarínskych mladých vín sa stane akýmsi symbolom a tradíciou hlavného mesta Bratislavy a bude ústiť do každoročných osláv slovenského mladého vína. Toto je zároveň cesta, ako sa víno stáva fenoménom zdravého spôsobu života pre nás všetkých," doplnil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
Bratislavský región má veľkú vinohradnícku a vinársku tradíciu. Samotná história vinohradníctva a vinárstva tu siaha skoro 2000 rokov do minulosti a dlhé storočia predstavoval ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska. Na tomto základe dnes predstavujú juhozápadné svahy Malých Karpát skutočnú perlu slovenského vinohradníctva. Aj vďaka dosiaľ udržanej nulovej spotrebnej dani z vína tu pribúdajú nové výborné vinárske firmy, ktoré sa v čoraz väčšej miere zaoberajú výrobou špičkových vín. Na týchto historických a reálnych faktoch vzniká na Slovensku nová myšlienka a zavedenie novej značky pre mladé slovenské vína pod názvom Svätokatarínske víno. "Na porovnanie, českí vinári, najmä na juhu Moravy, majú tiež svoju značku mladých vín pod názvom Svätomartinské. Za tri roky existencie dokázali pod touto značkou predať dva milióny fliaš vína. Keby sa to podarilo našim vinárom, bol by to veľký úspech," dodal primátor Ftáčnik.
Ochrannú známku Svätokatarínske víno môžu používať všetci vinári na Slovensku za predpokladu, že splnia licenčné podmienky. Každé víno uvedené pod touto známkou musí mať predpísané kvalitatívne parametre. Musí byť jasne rozlíšiteľné označením ochrannej známky Svätokatarínske víno na etikete fľaše vína, musí byť do fľaše naplnené len s chráneným označením pôvodu a to do 31. decembra daného roku, v ktorom sa oberalo hrozno. V praxi to tiež znamená, že víno by malo pochádzať z jednej zo šiestich slovenských vinohradníckych oblastí. Svätokatarínske vína sú vyrobené z odrôd, ktoré zrejú už koncom augusta, respektíve začiatkom septembra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies