Svätá stolica je šokovaná z vyšetrovania Vatikánskej banky rímskou prokuratúrou

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:11 • 2 min
Svätá stolica je šokovaná z vyšetrovania Vatikánskej banky rímskou prokuratúrou

Svätá stolica je šokovaná z vyšetrovania Vatikánskej banky rímskou prokuratúrou

slovakia

left justify in out

img

Vatikán je prekvapený a šokovaný oznámením, že talianske úrady začali vyšetrovať prezidenta Vatikánskej banky v súvislosti s prípadom možného prania špinavých peňazí.
      Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA prokuratúra v Ríme vyšetruje šéfa tzv. Vatikánskej banky (Istituto per le Opere di Religione, IOR) Ettora Gottiho Tedeschiho a ďalšieho nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa IOR.
      Daňová polícia "predbežne" zhabala približne 23 miliónov eur, ktoré IOR vložila na účet v rímskej pobočke milánskej banky Credito Artigiano.
      Vatikán vo svojom stanovisku uviedol, že o transakcii poskytol "úplné a transparentné" informácie talianskym úradom vrátane Centrálnej banky v Ríme. "Svätá stolica vyjadruje údiv z krokov rímskej prokuratúry a zároveň prejavuje plnú dôveru v predsedu a generálneho riaditeľa IOR," uvádza sa v komuniké.
      Vatikánska banka je súkromnou inštitúciou, ktorá spravuje účty katolíckej cirkvi a cirkevných inštitúcií. Má štatút tzv. offshore banky, ktoré sa vyznačujú nízkym alebo takmer žiadnym zdanením.
      Prokuratúra skúma IOC za údajné porušenie predpisov proti praniu peňazí, prijatých v roku 2007, ktoré vyžadujú, aby banky úrady upovedomili o transakciách týkajúcich sa finančných inštitúcií mimo Európskej únie, kam Vatikán nepatrí, informovala tlačová agentúra DPA.
      Vatikánska banka bola v roku 1982 zapletená do škandálu okolo bankrotu vtedy najväčšej súkromnej talianskej banky Banco Ambrosiano, ktorej bola dôležitým akcionárom. Vtedajší šéf IOR arcibiskup Paul Marcinkus mal čeliť obžalobe za zapríčinenie bankrotu, ale stíhaniu tohto vatikánskeho preláta zabránila jeho diplomatická imunita.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona