Suzuki kúpi svoje akcie od Volkswagenu za 3,9 miliardy

NETKY.SK • 16 September 2015, 11:40 • 2 min
Suzuki kúpi svoje akcie od Volkswagenu za 3,9 miliardy

TOKIO - Japonský výrobca automobilov Suzuki od nemeckého koncernu Volkswagen spätne odkúpi 19,9 % svojich akcií. Za podiel zaplatí 3,9 mld. USD. Spoločnosť o tom informovala v stredu. Transakcia sa uskutoční vo štvrtok pred otvorením tokijskej akciovej burzy. Za jednu akciu Suzuki zaplatí 3 842,50 JPY, čo predstavuje záverečnú cenu v stredajšom obchodovaní.

slovakia

left justify in out

Koncern Volkswagen musí predať svoj zhruba pätinový podiel v automobilke Suzuki na základe rozhodnutia arbitrážneho súdu z minulého mesiaca. Spor sa týkal partnerstva medzi oboma výrobcami, ktoré zlyhalo. Na arbitrážny súd sa obrátila spoločnosť Suzuki v novembri 2011, keďže spoločnosť VW odmietla naspäť predať akcie, ktoré získala v januári 2010 za 1,7 mld. eur. Súd nariadil Volkswagenu spätne predať podiel. Zároveň však konštatoval, že Suzuki porušila podmienky spolupráce a Volkswagenu priznal právo žiadať od bývalého partnera odškodné.

 

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies