Súťaž na nákup antigénových testov bola zrušená, rozhodol o tom rezort hospodárstva

NETKY.SK • 22 December 2020, 20:38 • 2 min
Súťaž na nákup antigénových testov bola zrušená, rozhodol o tom rezort hospodárstva

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR zrušilo súťaž na nákup antigénových testov. Ako ďalej na sociálnej sieti informuje Transparency International Slovensko, žiadny z uchádzačov totiž nesplnil podmienky.

slovakia

left justify in out

Nesplniteľné podmienky 

Okrem nereálne prísnych podmienok na testy bol podľa Transparency extrémne krátko nastavený aj termín dodania. Zrušenie súťaže pritom považuje za správne. Keďže testy Slovensko akútne potrebuje, jediným možným krokom je podľa neho priamy nákup od firmy, ktorá v čo najkratšom čase splní menej prísne, no stále pre kvalitu dostatočné podmienky.

 

img


Ako upozorňuje Transparency, pôvodne sa prihlásilo 60 firiem, na osobné rokovanie sa ich dostavilo 41, no drvivá väčšina ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou.

 

 

"Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie," konštatuje s tým, že antigénové testy na Covid-19 sú na trhu stále novinkou, neexistuje ešte ich štandardizácia a komplexné porovnanie kvality.

 

img

 

Redukcia na polovicu 
Vláda poverila Ministerstvo hospodárstva SR obstaraním antigénových testov ešte v polovici novembra. Nákup bol od začiatku komplikovaný. Pôvodné uznesenie, ktoré hovorilo o obstaraní 16 miliónov testov k štyrom dátumom, sa zmenilo a podľa aktuálneho má rezort zabezpečiť 8 miliónov antigénových testov.

 

img

 

Prečo až v decembri?

Rezort následne čakal podľa ministra Richarda Sulíka na zadanie ministerstva zdravotníctva 17 dní. Obstarávať teda začal až 7. decembra. Podľa ostatných informácií, mali byť testy na Slovensku 7. januára.

 

Vyjadrenie ministra Sulíka 

Minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnej sieti potvrdil, že jeho rezort zrušil verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od Ministerstva zdravotníctva SR sa ukázalo ako nevykonateľné a žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa.

 

"Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu, k 7. januáru," prisľúbil Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies