Súťaž: Kreatívne mapy slovenských žiakov budú vystavené vo Washingtone

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 17:35 • 2 min
Súťaž: Kreatívne mapy slovenských žiakov budú vystavené vo Washingtone

BRATISLAVA - Geografický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) vyhlásil spolu s Kartografickou spoločnosťou SR celoslovenskú súťaž „Detská mapa sveta“.

slovakia

left justify in out

Žiaci prevažne z umeleckých škôl súťažia do konca marca v kreatívnom zobrazovaní sveta. Šesť najlepších máp sa dostane na celosvetovú výstavu v rámci najvýznamnejšej kartografickej konferencie vo Washingtone. Témou súťaže pre aktuálny rok je „Máme radi mapy (We love maps)“.

 

"Pri hodnotení súťažných prác sa zohľadňuje napríklad zrozumiteľné posolstvo v súvislosti s aktuálnou témou, kartografický obsah, ale aj kvalita prevedenia a celková estetická hodnota," uviedla hovorkyňa SAV Monika Hucáková. Kresby by podľa jej slov mali zachovávať proporčné rozdelenie pevnín a oceánov bez použitia šablón či podkladových máp a žiaci by mali pri ich tvorbe využiť vhodné kartografické prvky.

 

Súťaž každé dva roky podnecuje diskusie o rôznych možnostiach kartografického zobrazovania zemského povrchu a jeho geomorfologického členenia. Vyzdvihuje špecifiká jednotlivých regiónov a upozorňuje na javy, ktoré majú negatívny dopad na životné prostredie.

 

Najlepšie detské mapy zbiera Medzinárodná kartografická asociácia už od roku 1993. Súťaž vznikla na pamiatku bývalej viceprezidentky ICA Barbary Petchenik, kartografky, ktorá sa venovala mapám určeným pre deti. V predchádzajúcich ročníkoch reprezentovalo Slovensko doteraz celkovo 45 prác detí do 16 rokov, z ktorých tri boli v minulosti ocenené aj špeciálnymi cenami - v rokoch 1995, 1993 a 2001.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies