Susediace štáty Belgicka vyzývajú na odstavenie jadrového reaktora

NETKY.SK • 3 November 2016, 12:15 • 2 min
Susediace štáty Belgicka vyzývajú na odstavenie jadrového reaktora

BRUSEL - Na odstavenie jadrového reaktora v elektrárni na juhovýchode Belgicka vyzvalo 90 nemeckých, holandských a luxemburských pohraničných okresov. Obávajú sa možných dôsledkov jadrovej havárie. Informovala o tom dnes belgická televízia a rádio RTBF.

slovakia

left justify in out

Susediace štáty sa zľakli po zverejnení štúdie rakúskeho inštitútu, ktorý opísal, čo by spôsobil rádioaktívny mrak po prípadnej havárii v belgickej jadrovej elektrárni Tihange. Podľa štúdie by sa juhovýchod Holandska a okolie nemeckého mesta Aachen stali neobývateľnými.

 

Nemecký úrad pre jadrovú bezpečnosť považuje uvedené riziko za neprijateľné a nerozumie, prečo Belgický úrad pre jadrový dozor (Agence Fédérale de Controle Nucléaire, AFCN) vlani povolil opätovné uvedenie reaktora Tihange 2 do prevádzky. AFCN sa k veci odmietol vyjadriť.

 

Reaktor Tihange 2 v roku 2012 odstavili z bezpečnostných dôvodov, pretože na betónovom kryte reaktora sa objavili tisíce prasklín. Odborné bezpečnostné analýzy, ktoré si dala vypracovať belgická energetická firma Engie-Electrabel, prevádzkujúca elektráreň, presvedčili úrad jadrového dozoru, aby vlani povolil spustenie reaktora.

 

Belgické, holandské a nemecké environmentálne organizácie vtedy zorganizovali petíciu za definitívne odstavenie reaktora, ktorú podpísalo 165.000 ľudí. Odovzdali ju belgickému ministrovi vnútra Janovi Jambonovi, ten ale skonštatoval, že pre neho je smerodajný názor úradu pre jadrový dozor.

 

Hovorkyňa energetickej firmy Engie-Electrabel Geetha Keyaertová vyhlásila, že belgické reaktory patria medzi najbezpečnejšie na svete. "Na bezpečnosť tradične kladieme veľký dôraz a naši pracovníci sú vyškolení tak, aby zabránili nehodám. Aj najmenšie nezrovnalosti by viedli k zatvoreniu jadrovej elektrárne," uviedla hovorkyňa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona