Susan Sarandon sa snaží pomôcť na smrť odsúdenému väzňovi

NETKY.SK • 27 August 2015, 16:03 • 2 min
Susan Sarandon sa snaží pomôcť na smrť odsúdenému väzňovi

BRATISLAVA - Americká herečka Susan Sarandon sa usiluje pomôcť Richardovi Glossipovi, ktorého majú 16. septembra popraviť smrtiacou injekciou. O 52-ročnom väzňovi sa Sarandon dozvedela od mníšky Helen Prejean, ktorú si zahrala v snímke Mŕtvy muž prichádza (1995).

slovakia

left justify in out

„Sestra Helen Prejean mi zavolala a presvedčila ma, že tento človek, Richard Glossip, je nevinný a potrebuje dostať šancu, aby mohol prostredníctvom lepších právnych zástupcov odprezentovať nové informácie, ktoré by vyvolali pochybnosti o jeho vine a zachránili ho pred popravou,“ uviedla pre magazín People 68-ročná rodáčka z New Yorku.


Glossipa zatkli v roku 1997 v súvislosti s vraždou istého Barryho Van Treesa, ktorého v oklahomskom moteli ubili na smrť bejzbalovou pálkou. K činu sa priznal muž menom Justin Sneed, ten však zároveň uviedol, že konal na príkaz Glossipa, ktorý mu údajne za skutok zaplatil. Glossip v tom čase pracoval v spomínanom moteli ako údržbár. Sneed dostal doživotný trest odňatia slobody bez možnosti podmienečného prepustenia a Glossipa odsúdili na smrť.

 

„Ostáva nám iba tlačiť na kompetentných. Glossip má za sebou množstvo pojednávaní, no nič mu to nebolo platné. Preto som sa mu rozhodla pomôcť,“ povedala ďalej Sarandon, ktorá o prípade spomínaného muža verejne hovorí. Okrem toho tiež podpísala online petíciu adresovanú guvernérke Oklahomy Mary Fallin, ktorú takýmto spôsobom žiadajú, aby zastavila Glossipovu popravu. Portál MoveOn.org zozbieral už viac ako 181-tisíc podpisov a webstránka www.change.org ich zaznamenala viac ako 43-tisíc.

 

Signatári petície veria, že Fallin, ktorá 10. augusta uviedla, že Glossipovu popravu neplánuje oddialiť, môže zachrániť spomínaného muža pred istou smrťou, ak nariadi súdu, aby preskúmal nové skutočnosti. Podľa Sarandon odsúdili Glossipa iba na základe slov Sneeda, pričom niektoré jeho tvrdenia si navzájom odporovali.
„Je plný nádeje a ďakuje všetkým, ktorí tú petíciu podpísali a získali nové informácie. V Oklahome je množstvo ľudí, ktorí nevedia o mnohých detailoch súvisiacich s týmto prípadom,“ doplnila Sarandon, podľa ktorej chce Glossip žiť, no počíta aj s tým, že ho čaká smrť.

 

V prípade, ak by sa tak skutočne stalo, ho vraj utešuje vedomie, že ľudia sa vďaka nemu začnú viac zaujímať o súdnictvo a podobné kauzy. Sarandon a Prejean o Glossipovom prípade porozprávajú 31. augusta v šou Phila McGrawa, ktorý je známy ako doktor Phil.


Susan Abigail Sarandon sa počas 45-ročnej hereckej kariéry objavila v desiatkach filmov a seriálov. Za stvárnenie Helen Prejean v spomínanom filme Mŕtvy muž prichádza (1995) získala Oscara. Na konte má aj ďalšie štyri nominácie na toto ocenenie a tiež osem na Zlatý glóbus. Medzi najznámejšie filmy, v ktorých si zahrala, patria The Rocky Horror Picture Show (1975), Čarodejnice z Eastwicku (1987), Thelma a Louise (1991), Klient (1994), Druhá alebo prvá (1998), Kdekoľvek, len nie tu (1999), Alfie (2004), Wall Street: Peniaze nikdy nespia (2010) alebo Atlas mrakov (2012).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies