Súrodeneckému páru levíčat zo Zoo Bojnice sa darí, rastú ako z vody

NETKY.SK • 4 August 2015, 11:25 • 2 min
Súrodeneckému páru levíčat zo Zoo Bojnice sa darí, rastú ako z vody

BOJNICE - Súrodeneckému páru leva berberského, ktorý sa v Zoologickej záhrade Bojnice narodil koncom minulého roka, sa darí. K Ramzesovi a Zare zatiaľ ďalšie levíčatá nepribudnú, ošetrovatelia chcú počkať, kým povyrastú.

slovakia

left justify in out

"Ramzes a Zara sa majú vynikajúco, rastú nám ako z vody. Momentálne sú trošku unavení z tých tepiel, ktoré teraz vládnu, takže keď návštevníci prídu, tak väčšinou ich uvidia skôr ležať alebo oddychovať. Pokiaľ však prídu v ranných hodinách, keď chodia do výbehu, tak šantia, hrajú sa a naháňajú," povedala pre TASR Simona Kubičková zo Zoo Bojnice.

 

Priblížila, že so súrodencami je vo výbehu aj ich mama Gina, otec Aslan nie. "Prišli s ním síce do kontaktu, ovoniavali sa, ale stále umiestnenie zatiaľ neplánujeme," poznamenala. Gravidná bola aj druhá samica leva berberského Buba, ktorej mláďa však krátko po pôrode uhynulo. "Po tom, ako sa narodilo to mláďatko, ktoré nebolo, žiaľ, životaschopné, momentálne neplánujeme chov rozširovať. Počkáme, kým vyrastú Ramzes a Zara, kým sa umiestnia a potom uvidíme, ako budeme ďalej pokračovať s chovom tohto druhu," dodala Kubičková.

 

Lev berberský vo voľnej prírode vyhynul. Posledný údaj o voľne žijúcich jedincoch je z roku 1942, odvtedy žije v ľudskej starostlivosti, teda v zoologických záhradách. Po celom svete žije len asi 80 jedincov. Považuje sa za najmohutnejší poddruh leva, vyznačuje sa veľkou, často tmavou, dobre rozvinutou hrivou, silne vytvorenou aj na bruchu. S jeho odchovom začala Zoo Bojnice v polovici roka 2013. Najskôr do zoo prišiel otec mláďat, samec Aslan, a o pol roka na to samice Gina a Buba. Ramzes a Zara sa narodili samici Gine 30. decembra 2014, pokrstili ich tento rok v apríli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona