Súrodenci ovce Dolly naklonovanej z dospelých telových buniek sú všeobecne zdraví, tvrdia vedci

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 12:27 • 2 min
Súrodenci ovce Dolly naklonovanej z dospelých telových buniek sú všeobecne zdraví, tvrdia vedci

BRATISLAVA - Súrodenci ovce Dolly sú všeobecne zdraví. Tvrdia to anglickí vedci v štúdii publikovanej v magazíne Nature Communications, ktorí vlani vyšetrili štyri ovce vyklonované z rovnakej bahnice ako ich slávna predchodkyňa.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli, ovce Debbie, Denise, Dianna a Daisy sa dožili ôsmeho roku života v dobrom zdravotnom stave.
Ovca Dolly, ktorá bola prvým cicavcom úspešne klonovaným z dospelých telových buniek použitím nukleárneho prenosu somatických buniek (SCNT), sa narodila 5. júla 1996 a zomrela v relatívne mladom veku 14. februára 2003 v dôsledku osteoartrózy. Jej úmrtie vyvolalo obavy, že klonované zvieratá rýchlejšie starnú. Nová štúdia však ukázala, že štyria súrodenci Dolly starnú bez ťažkostí. U niektorých zvierat síce vedci pozorovali slabé a v jednom prípade mierne znaky osteoartrózy, no podľa výskumníkov si nevyžadujú liečbu.


Vedci z Nottingham University svoje zistenia získali vyšetrením štyroch "sestier" Dolly a ďalších deviatich klonovaných oviec. Všetky zvieratá boli v čase vyšetrenia vo veku sedem až deväť rokov. Výskumníci na nich vykonali niekoľko testov vrátane analýzy kostí, kĺbov a svalov a zmerania krvného tlaku. Výsledky následne porovnali s výsledkami vyšetrení kontrolnej skupiny oviec vo veku päť až šesť rokov. Nenašli pritom žiadne zdravotné ťažkosti. Ako tiež napísali, nájdené znaky osteoartrózy môžu byť len bežným dôsledkom starnutia. Vedci však plánujú "sestry" Dolly vyšetriť aj po tom, čo zomrú. V súčasnosti majú zvieratá deväť rokov, čo predstavuje 60 až 70 rokov ľudského života.


Podľa Kevina Sinclaira, ktorý výskum viedol, nová štúdia ponúkla cestu k lepšiemu pochopeniu klonovania, ktoré aj napriek 20 rokom výskumu je veľmi neefektívne. Mnoho experimentov ešte stále končí neúspechom, keď sa vedcom nepodarí vytvoriť živý klon. "Čo musíme urobiť je znížiť výskyt týchto strát na úroveň, ktorá sa približuje úrovni pri prirodzenom počatí. Až potom techniku podľa môjho názoru príjme všeobecná verejnosť," povedal vedec, ktorý zároveň upozornil na pretrvávajúce etické obavy spájané s klonovaním.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies