Šupky od citrusov nie sú odpad: Pomôžu s kožnými problémami a dokážu aj iné zázraky

NETKY.SK • 6 December 2018, 15:00 • 2 min
Šupky od citrusov nie sú odpad: Pomôžu s kožnými problémami a dokážu aj iné zázraky

Olúpete si pomaranč či mandarínku a kôru z nich automaticky hodíte do koša? Je to veľká škoda! Častokrát sa totiž stáva, že vyhadzujete suroviny, ktoré majú veľký potenciál a ďalšie možnosti využitia, o ktorých ste možno nemali ani poňatia. Šupky z týchto citrusov sú dobré pre krásu, ale skvele poslúžia aj v domácnosti.

slovakia

left justify in out

Pomaranče aj mandarínky patria na celom svete k najobľúbenejším druhom ovocia. Sú nielen šťavnaté, osviežujúce a veľmi chutné, ale tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, vlákniny, vápnika a ďalších dôležitých látok, ktoré dokážu chrániť naše telo a hlavne naše bunky pred rôznymi mutáciami. Ich využitie na konzumáciu je široké a je škoda, že sa nevyužijú celé a že šupky z nich väčšinou skončia v koši.

 

Praktické tipy a rady ohľadom využitia pomarančovej a mandarínkovej kôry

 

Dôležité: Ak máte v pláne kôru jesť alebo ju používať na telo, určite kúpte ekologicky pestované ovocie (bez použitia chemických postrekov). Rovnako tak pomarančovú kôru nepoužívajte, ak sa u vás vyskytuje alergická reakcia v podobe vyrážok alebo sčervenania na citrusové plody. Šupky z bežného supermarketu ale môžete zbaviť postrekov a to napríklad použitím octu a vody v pomere 1:2. Jednoducho plod, ešte neošúpaný, namočíte do tohto roztoku a necháte približne 30 minút. 

 

Ak milujete vôňu pomarančov a mandarínok, nemusíte míňať veľa peňazí za vonné vrecúška, ktoré zoženiete v obchodoch. Vyrobte si vlastné. Nabudúce až dostanete chuť na citrusy, nezabudnite si šupky pri lúpaní odložiť bokom. A vyrobte si domácu vôňu do bielizníka. Ako na to? Kôru z pomarančov a mandarínok najskôr dobre usušíte. Na plech s papierom na pečenie rozložíte namiešané šupky. Potom ich pri sto stupňoch sušíte asi pol hodiny v rúre. Usušené kôrky potom vložíte do robotu a nameliete a nadrvíte nadrobno. Nakoniec už len všetko vložíte do malých látkových vrecúšok a rozmiestnite, kam potrebujete. Hodí sa skvele medzi bielizeň alebo na šatníkové ramienka. Všetko vám krásne prevoňajú, a má to ešte jeden dôležitý bonus. Vďaka tomu, že kôry obsahujú silice, budú fungovať skvele ako odpudzovač šatníkových molí.

 

Krásne prevoňať si nemusíte len bielizeň a oblečenie. Keďže citrusy vydávajú príjemnú a osviežujúcu vôňu, môžete ich využiť na zamaskovanie nepríjemných pachov po celom byte či dome. A keďže kupované osviežovače vzduchu sú drahé, a dokonca môžu byť aj nebezpečné (môžu obsahovať škodlivé a jedovaté chemikálie), je lacnejšie a tiež oveľa bezpečnejšie si vyrobiť vlastné. Usušte pomarančovú kôru - rovnako ako v prípade vône do bielizníka. A plátené vrecká rozmiestnite do miestností po byte všade tam, kde chcete osviežiť vzduch (napríklad na WC, v kúpeľni či v spálni). Vyrobiť si veľmi príjemný domáci osviežovač môžete tiež tak, že v hrnci varíte asi desať minút čerstvú pomarančovú kôru s trochou citrónovej šťavy a niekoľkými škoricovými tyčinkami. Po vychladnutí prelejete roztok do nádoby s rozstrekovačom - a použijete podľa potreby.

 

Proti zápachu, ktorý sa šíri z vašej obuvi do okolia, môžete vyskúšať jednoduchý trik. Stačí, keď pomarančovú kôru z čerstvo nalúpaného pomaranča zabalíte do papiera na pečenie alebo vložíte do priedušného pláteného vrecka, ktorý následne umiestnite do topánok. A necháte tam pôsobiť 24 hodín. Za tú dobu do seba pomarančová kôra natiahne nežiaduce pachy, súčasne vaše topánky prevonia sviežou vôňou a zabije väčšinu baktérií, ktoré sú príčinou zápachu z topánok.

 

img

 

Trápi vás svrbenie hlavy a rýchlo sa mastiace vlasy? Skúste tieto nepríjemné problémy vyriešiť pomocou mandarínkového odvaru. Príprava nie je zložitá. Čerstvé šupky vložíte do hrnca, zalejete vriacou vodou a necháte na miernom ohni variť pol hodiny. Potom v prikrytom hrnci lúhujete šupky ešte hodinu. Odvarom, ktorý vám vznikne, si opláchnete vlasy a nakoniec ich umyjete šampónom.

 

Vylievate vodu z ryže? Pomáha pri horúčke, lieči akné a dokáže ešte viac​

 

Pomarančová kôra vám môže pomôcť aj s problematickou pleťou. Jej hlavný účinok spočíva v tom, že dokáže vytiahnuť špinu z pórov, a prečistiť tak pokožku. Súčasne odstráni mŕtve a poškodené bunky. Vyskúšať ju môžete tak, že vyrobíte z čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry pleťovú masku. Hmotu nanesiete na tvár a necháte pôsobiť 15 minút, potom tvár umyjete vlažnou vodou. Vaša pokožka bude mať jemnejší a lesklejší vzhľad a znížite tvorbu mazu z mazových žliaz. Rovnako tak môžete inkriminované miesta s pupienkami potierať vnútornou stranou šupky. Látky obsiahnuté v kôre majú sťahovacie účinky, a stiahnu tak i rozšírené póry.

 

Ak túžite po krásne žiarivých zuboch, vyskúšať môžete radu našich babičiek a na dočistenie použiť pomarančovú kôru, presnejšie vnútornú časť kôry. Poradí si so škvrnami od kávy, čaju alebo cigariet. Len nezabúdajte, že po vyčistení zubov bielou stranou šupky je však nutné dobre vypláchnuť ústa čistou vodou, aby sa neutralizovalo pôsobenie kyselín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies