Supertajfún Haiyan si vyžiadal viac ako 100 životov

NETKY.SK • 9 November 2013, 06:23 • 2 min
Supertajfún Haiyan si vyžiadal viac ako 100 životov

MANILA - Viac ako 100 obetí na životoch si vyžiadal supertajfún Haiyan v strednej časti Filipín. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa miestnych úradov.

slovakia

left justify in out

Najväčšie škody búrka spôsobila v piatok v provinčnej metropole Tacloban na ostrove Leyte. Podľa kapitána Johna Andrewsa, zástupcu generálneho riaditeľa filipínskeho úradu pre civilné letectvo, tam zahynulo vyše 100 ľudí a ďalších viac ako 100 utrpelo zranenia.   

V približne 220-tisícovom Taclobane tajfún zničil skoro všetky domy a zostávajúce poškodil, uviedol hovorca filipínskeho úradu pre krízové situácie, ktorého citovala agentúra Reuters.

Presné informácie o počte obetí ani rozsahu predpokladaných veľkých materiálnych škôd, nebolo bezprostredne možné získať v dôsledku prerušenia komunikačných sietí v zasiahnutých regiónoch. Silný vietor ničil ľudské obydlia a infraštruktúru a prívalové dažde vyvolali ničivé záplavy a zosuvy pôdy. 

Tajfún Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar. Filipínske úrady ešte pred jeho príchodom evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov. Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli v piatok rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť až šesť metrové vlny. Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí. Neoficiálne zdroje označujú Haiyan za najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, ktorý kedy zasiahol pevninu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies