Superpočítač IBM pomôže teleskopu skúmať počiatky vesmíru

NETKY.SK • 3 August 2012, 05:42 • 2 min
Superpočítač IBM pomôže teleskopu skúmať počiatky vesmíru

Superpočítač IBM pomôže teleskopu skúmať počiatky vesmíru

slovakia

left justify in out

img

Superpočítač spoločnosti IBM bude skúmať dáta z rádiového teleskopu novej generácie Murchison Widefield Array (MWA) v Austrálii. Ten dokáže zachytiť nízkofrekvenčné rádiové vlny z hlbín vesmíru i premenlivé atmosférické podmienky na Slnku. Signály z vesmíru bude prijímať celkovo 4 096 dvojpólových antén rozmiestnených v austrálskej divočine. Nepretržitý prúd dát spracuje superpočítač IBM iDataPlex dx360 M3. Rádiové vlny prevedie do širokouhlých snímkov oblohy v doteraz nevídanom rozlíšení.
Pri plnom vyťažení môže zariadenie IBM spracovať zhruba 50 terabytov dát denne rýchlosťou až 8GB za sekundu. Tento výkon sa dá prirovnať k stiahnutiu viac ako 2 000 piesní za sekundu. Vďaka tomuto výkonu budú môcť vedci študovať oblohu podstatne rýchlejšie než v minulosti. „Projekt nám umožní vyhľadávať neobyčajne slabé signály pochádzajúce z ranných fáz vývoja vesmíru zhruba pred 13 miliardami rokov,” hovorí profesor Steven Tingay, riaditeľ projektu MWA z International Centre for Radio Astronomy Research na Curtin University v Perthe.
Revolučný teleskop v hodnote 51 miliónov dolárov bude pozorovať vesmír v ranných štádiách, keď vznikali prvé galaxie. Dokáže totiž zachytiť veľmi slabé signály z doby, keď vesmír tvorila len temná hlbina vodíkových plynov. Vedci dúfajú, že im umožní pochopiť, ako sa hviezdy, planéty a galaxie vytvárali. Využijú ho aj k štúdiu heliosféry Slnka počas silných slnečných aktivít a k štúdiu nestálych astronomických objektov, napríklad pulzarov.
IBM iDataPlex bude inštalovaný na západe Austrálie, neďaleko antén teleskopu MWA. S Perthom, ktorý je vzdialený 700 kilometrov, bude prepojený komunikačnými káblami rýchlosťou 10Gbps. Snímky sa tak budú dať okamžite prenášať, ukladať a skúmať. Na medzinárodnom projekte sa podieľa 13 inštitúcií z Austrálie, Nového Zélandu, Spojených štátov a Indie.
Viac informácií o MWA na www.mwatelescope.org Viac informácií o IBM iDataplex na www.ibm.com
O IBM Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu.
Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Branislav Šebo. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.
Zdroj:PR SERVIS SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona