Súperiaci kandidáti za prezidenta vytvoria spoločnú vládu v Afganistane

NETKY.SK • 8 August 2014, 18:58 • 2 min
Súperiaci kandidáti za prezidenta vytvoria spoločnú vládu v Afganistane

KÁBUL - Obaja rivali súperiaci o prezidentský post v Afganistane sa dohodli na vytvorení vlády národnej jednoty.

slovakia

left justify in out

Bývalý afganský minister financií Ašráf Ghaní a exminister zahraničia Abdulláh Abdulláh dohodu uzavreli po stretnutí s americkým šéfom diplomacie Johnom Kerrym, ktorý neplánovane priletel do krajiny v snahe odvrátiť hroziacu politickú krízu. Ghaní v júnovom druhom kole prezidentských volieb porazil Abdulláha, ten však pre údajné podvody odmietol jeho víťazstvo uznať a požiadal o preverenie výsledkov pod dohľadom OSN. Podľa uzavretej dohody obaja politici vytvoria komisie, ktoré budú spolupracovať na zostavení novej vlády. V dohode tiež stojí, že inaugurácia nového prezidenta prebehne do konca augusta. "Jeden z týchto mužov sa stane prezidentom, no obaja budú dôležití pre budúcnosť Afganistanu," povedal novinárom v Kábule Kerry. Hlavným cieľom dohody je zabrániť prípadnému násiliu medzi etnickými skupinami Paštúnov a Tadžikov, ku ktorým kandidáti patria.

 

Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola Abdulláha. Podľa predbežných výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov, čo však nemusí zodpovedať konečným číslam. Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Hámid Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách. V súčasnosti prebieha pod dohľadom OSN opätovné sčítanie všetkých asi ôsmich miliónov hlasov, výsledky auditu však boli opakovane odložené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies