Súperiace strany v Líbyi podpísali dlho očakávanú dohodu o vláde národnej jednoty

NETKY.SK • 17 December 2015, 16:33 • 2 min
Súperiace strany v Líbyi podpísali dlho očakávanú dohodu o vláde národnej jednoty

SCHÍRÁT - Zástupcovia súperiacich líbyjských frakcií dnes v Maroku podpísali dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty, ktorú sprostredkovala OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Uzatvorenie dlho odkladanej mierovej dohody prispeje podľa Reuters k stabilite v regióne. Západné štáty sa ďalej domnievajú, že mier v Líbyi dopomôže taktiež k medzinárodnému úsiliu o potlačenie extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

Predstavitelia dvoch konkurenčných frakcií podpísali dohodu podporovanú svetovou organizáciou, ktorou sa ukončujú niekoľkomesačné rozpory a odpor z radov zástancov tvrdej línie na oboch stranách. Dohoda vyzýva na zostavenie vlády národnej jednoty, ktorá by zastrešila obe terajšie vlády pôsobiace v Líbyi paralelne.

 

Jednou je medzinárodne uznaná vláda na východe Líbye, druhou samozvaná vláda, ktorá vlani prevzala kontrolu nad hlavným mestom Tripolis. Každú z nich podporujú ozbrojené milície. Predsedovia oboch konkurenčných parlamentov sa v utorok stretli po prvý raz odvtedy, čo pred vyše rokom vypukla nová vlna bojov. Oba tábory však považujú iniciatívu OSN za zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny. Dohodu mali podľa pôvodného plánu podpísať ešte v stredu, tento krok však odložili vzhľadom na logistické problémy. Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom nestabilita krajiny prispela aj k migračnej kríze v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies