Super účinné antibiotiká sú na svete

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 12:55 • 2 min
Super účinné antibiotiká sú na svete

BRATISLAVA - Americkí vedci vytvorili životne dôležité antibiotikum, ktoré je zrejme tisíckrát účinnejšie ako lieky používané dnes. Nová verzia antibiotík nazývaných vankomycin bojuje proti nebezpečným baktériám tromi rôznymi spôsobmi. Pravdepodobnosť, že sa baktériu podarí "útoku" antibiotík vyhnúť, je preto minimálna.

slovakia

left justify in out

Nové liečivo, ktoré by chceli vedci uviesť na trh do piatich rokov, by mohlo byť kľúčovým nástrojom v boji proti baktérii, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila na zoznam svetovo najnebezpečnejších baktérií odolných voči antibiotikám, ktoré lekári používajú dnes. Informovala o tom BBC.

 

Vedci z Scripps Research Inštitút, ktorí na novej verzii antibiotík pracovali, vkladajú do nového objavu veľké očakávania. Odborníci totiž dlhodobo varujú, že sa ľudstvo ocitá na vrchole "post-antibiotickej éry", kedy sa niektoré infekcie môžu stať neliečiteľným.

 

Jedna z ťažko liečiteľných infekcií, ktorá lekárov po celom svete znepokojuje, sú takzvané enterokoky často nazývané aj ako VRE, ktoré sú voči dnes používanému vankomycinu rezistentné. Ak nimi človek ochorie, dochádza k vzniku nebezpečných rán po tele a k infekcii krvného obehu. WHO ju preto zaradilo na zoznam liekom odolných baktérií, ktoré predstavujú najväčšiu hrozbu pre ľudské zdravie.

 

Enterokoky síce dokážu zahubiť niektoré druhy antibiotík, 60 rokov starý vankomycin je ale voči nim bezmocný. Tím vedcov sa preto rozhodol zistiť, či dokážu vankomycín obnoviť a bol zase schopný nebezpečné baktérie zabíjať. Urobili strategické úpravy molekulárnej štruktúry tohto starého lieku tak, aby zasiahli baktérie v ich najcitlivejšom mieste - bunkovej stene. Dôležité sú hlavne tri zmeny, ktoré novému lieku zaistia odolnosť a trvanlivosť.

 

"Urobili sme jednu zmenu molekuly vankomycínu, ktorá prekonáva to, čo spôsobuje jeho súčasnú rezistenciu. Potom sme pridali dve malé zmeny, ktoré sme zabudovali do molekuly - dva ďalšie spôsoby, vďaka ktorým môže zabíjať baktérie. Antibiotikum tak má tri rôzne, mechanizmy, ktorými zabíja baktérie. Je preto veľmi ťažké, aby sa odolnosť voči takému antibiotiku objavila, " hovorí vedúci výskumný pracovník Ďalej Böger, podľa ktorého ide o molekulu, ktorá je špeciálne navrhnutá tak, aby problému odolnosti baktérií zabránila.

 

Modifikovaný liečebný prípravok vedci použili na niekoľkých príkladoch VRE a všetkých bol pri pokusoch v laboratóriu schopný poraziť. Bol účinný, aj keď ho vedci vystavili napospas baktérii 50-krát za sebou. Dôvodom je práve trojitý mechanizmus. Aj keby totiž baktérie "našli riešenie jedného z nich, organizmus by bol rovnako zabitý ďalšími dvoma mechanizmami," tvrdí Böger. Tím vedcov dúfa, že nové antibiotikum začne byť aplikované ľuďom do piatich rokov. Predtým sa ale musí podrobiť ešte testom na zvieratách a následne aj na ľuďoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies