Super nápady na podporu ekologickejších Vianoc!

NETKY.SK • 20 December 2021, 14:28 • 2 min
Super nápady na podporu ekologickejších Vianoc!

Čo takto prispieť k ekologickejším Vianociam? Dá sa to napríklad vhodným výberom darčekov alebo ich balením. Pretože aj keď si to neuvedomujeme, Vianoce sa už stali sviatkami nadmernej spotreby. Takáto spotreba prispieva k ničeniu životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Enviroorganizácia Greenpeace Slovensko poradí, ako mať ekologickejšie sviatky. 

„Štokholmský inštitút pre životné prostredie napríklad zistil, že počas troch dní vianočných sviatkov sa môže uvoľniť až 650 kg emisií oxidu uhličitého na osobu a nadmerná spotreba vo všeobecnosti spôsobuje viac ako 70 % všetkých globálnych emisií skleníkových plynov," pripomína enviroorganizácia.

 

img

 

Viete ako prispieť k ekologickejším Vianociam?

 

Kupovanie množstva, veľakrát nepotrebných darčekov, je náročné pre naše peňaženky ale aj pre ekológiu. Skvelými darčekom však môže byť i niečo ručne vyrobené. Možno aj z lokálnej firmy, podporíme tak totiž miestnych výrobcov. 

 

img

 

Čo takto darčeky z druhej ruky? Napríklad knihy z antikvariátov alebo oblečenie zo second handu. 

 

img


A keby sme sa tak poobzerali po niečom v našom okolí? Dobrým nápadom je totiž vdýchnuť nový život starým veciam a darovať niečo, čo by niekto z našich blízkych mohol oceniť viac ako my. 

 

Podporiť môžeme napríklad kultúru. Darčekom môžu byť i lístky do divadla, permanentky do kina či múzea, lístky na koncert, zaplatenie kurzu, wellness pobyt či online predplatné obľúbeného denníka. 

 

img


Do čoho balíte darčeky?

 

Klasická predstava balenia darčekov je darček, baliaci papier a lepiaca páska. Čo tak to trochu zmeniť? 

 

img

 

Nekupujme nový baliaci papier, možeme dať priestor kreativite a použiť napríklad látku, ktorá sa doma už nevyužíva alebo farebné stránky z časopisov či novín. Namiesto lepiacej pásky možeme zase použiť kúsky vlny na pletenie či špagát, ktoré nám možno zostali z iných aktivít.

 

img

 

Na ozdobu darčekov sa podľa Greenpeace dá použiť zeleň.

„Na internete sa dnes dá nájsť skutočne veľa kreatívnych nádherných spôsobov na ekologické balenie darčekov," podotýkajú environmentalisti.

 

Existuje mnoho ďalších spôsobov, ako prispieť k ochrane prírody aj počas vianočných sviatkov. Najdôležitejšie je však nezabúdať na to, že planéta bude vyzerať v budúcnosti tak, ako sa k nej budeme správať dnes.

 

Prečítajte si tiež: Vianočné slová: Keď lásku oslavujeme pokrytectvom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies