Super Mario sa poberá do dôchodku. Vicemajster sveta Mandžukič ukončil kariéru

NETKY.SK • 7 September 2021, 18:08 • 2 min
Super Mario sa poberá do dôchodku. Vicemajster sveta Mandžukič ukončil kariéru

Chorvátsky futbal sa lúči s jedným zo symbolov úspešnej éry. Mario Mandžukič, člen partie strieborných chlapcov z majstrovstiev sveta v Rusku, oznámil, že sa rozhodol zavesiť kopačky na klinec.

slovakia

left justify in out

Tridsaťpäťročný futbalista na seba prvýkrát upozornil v drese Dinama Záhreb. Chorvátsky gigant ho v roku 2007 priviedol ako náhradu za kanoniera Eduarda, ktorý zamieril do londýnskeho Arsenalu. Mandžukič zvyčajne nastupoval na poste druhého útočníka a v 81 zápasoch za Dinamo strelil 40 gólov. V roku 2012 sa sťahoval do nemeckého Wolfsburgu, kde počas dvoch sezón podával kvalitné výkony a neunikol tak pozornosti Bayernu Mníchov.

 

 

Nemecký veľkoklub za neho po vydarenom vystúpení na EURE 2012 zaplatil 13 miliónov eur a táto suma sa mu vrátila prakticky okamžite. Mandžukič vo svojom debutovom zápase strelil gól a v dueli s Borussiou Dortmund zariadil pre svoj tím zisk nemeckého superpohára. Na konci sezóny sa so spoluhráčmi tešil zo zisku majstrovského titulu, s pätnástimi gólmi sa navyše stal najlepším strelcom Bayernu.

 

Napriek tomu, že Mandžukič podobný úspech zopakoval aj v sezóne 2013/2014 a v drese bavorského klubu strelil 26 gólov, v lete sa rozhodol z Bayernu odísť a posilnil Atlético Madrid. Dôvodom bol herný prejav nového trénera Pepa Guardiolu, ktorý mu nevyhovoval. Super Mario potvrdil povesť obávaného kanoniera aj v Španielsku, kde si počas svojej jedinej sezóny pripísal na konto 20 presných zásahov. Následne zamieril za 19 miliónov eur do Juventusu.

 

 

Práve pôsobenie v Turíne sa pre neho stalo osudovým, keďže sa stal dôležitou postavou starej dámy na ceste za štyrmi titulmi v Serii A. Mandžukiča si mimoriadne obľúbili aj fanúšikovia Juve, ktorí mu neustále dávali pocítiť, že je doma. Chorvátsky snajper patril ku koňom trénera Massimiliana Allegriho a zahral si aj vo finále Ligy majstrov, po nástupe nového kormidelníka Maurizia Sarriho sa však ocitol na zozname nechcených hráčov.

 

 

V decembri 2019 tak zamieril do Kataru, kde sa však dlho neohrial. V januári minulého roka posilnil AC Miláno, počas šiestich mesiacov zasiahol len do jedenástich duelov a klub s ním v lete nepredĺžil zmluvu.

 

Mandžukič sa stal v lete 2018 chorvátskym národným hrdinom, keď v semifinále svetového šampionátu v Rusku rozhodol gólom o víťazstve nad Anglickom, ktorý Chorvátov poslal do finále proti Francúzsku. Teraz na neho čaká nová životná etapa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona