Sunnitskí islamisti by mohli útočiť aj v Británii

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 16:42 • 2 min
Sunnitskí islamisti by mohli útočiť aj v Británii

LONDÝN - Islamisti, ktorí bojujú v Iraku proti vláde, plánovali tiež uskutočniť útoky v Británii. Britskej Národnej bezpečnostnej rade to v stredu povedal premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Prebiehajúci konflikt v Iraku sa podľa neho týka aj Európy. "Nesúhlasím s tým, že ak chce niekto nastoliť islamský štát v centre Iraku, nie je to naša vec," povedal Cameron s tým, že tí, ktorí sa snažia zabrať územia v Iraku tiež plánujú útoky v Británii. Británia opakovane vylúčila možnosť vojenskej intervencie v Iraku proti sunnitským fundamentalistom, do Bagdadu však už vyslala prieskumný tím a krajine poskytuje humanitárnu pomoc, najmä pre utečencov unikajúcich pred bojmi.

 

Sunnitskí extrémisti z ISIL sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. V Iraku majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít a postupujú pozdĺž Tigrisu na Bagdad. Po boku skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) bojujú v Iraku aj v Sýrii stovky Britov a ďalších Európanov. Tento fakt vyvoláva obavy, že po návrate domov budú v džiháde pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies