Sunnitské hnutie Hamas vyjadrilo nad úmrtím Šimona Peresa radosť

NETKY.SK • 28 September 2016, 13:46 • 2 min
Sunnitské hnutie Hamas vyjadrilo nad úmrtím Šimona Peresa radosť

JERUZALEM - Palestínske militantné hnutie Hamas vyjadrilo radosť nad dnešným úmrtím bývalého izraelského prezidenta a premiéra Šimona Peresa.

slovakia

left justify in out

Hovorca tejto organizácie Sámí abú Zuhrí pre agentúru AP uviedol, že "palestínsky ľud sa veľmi raduje z úmrtia tohto zločinca, ktorý spôsobil ich krviprelievanie".

 

"Šimon Peres bol posledný z izraelských predstaviteľov, ktorí zosnovali túto okupáciu. Jeho smrť je ukončením jednej fázy jej histórie a začiatkom nového obdobia slabosti," dodal hovorca Hamasu.

 

Hamas, sunnitská fundamentalistická skupina, má za svoj hlavný cieľ zničenie Izraela. V roku 2007 porazila na hlavu sily lojálne palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a prevzala kontrolu nad pásmom Gazy.

 

Abbásova kancelária na sociálnej sieti Twitter uviedla, že "Peresova smrť je ťažkou stratou pre celé ľudstvo, ako aj pre mier v danom regióne", píše izraelský denník Haarec.

 

Štátny pohreb Peresa, ktorý zomrel vo veku 93 rokov, sa bude konať v piatok. Účasť prisľúbilo viacero svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, britského princa Charlesa, manželov Clintonovcov či austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla.

 

Podľa pôvodných informácií mal byť na poslednej rozlúčke s Peresom prítomný aj pápež František, Vatikán však túto informáciu neskôr vyvrátil. Pápež má totiž na piatok naplánovaný začiatok trojdňovej cesty do Gruzínska a Azerbajdžanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona