Summitu G7 v Bruseli bude dominovať Ukrajina a energetika

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 08:16 • 2 min
Summitu G7 v Bruseli bude dominovať Ukrajina a energetika

BRUSEL - Pracovnou večerou sa dnes v Bruseli začne dvojdňový summit najvyšších predstaviteľov ekonomicky najvyspelejších štátov (G7). Summit sa mal pôvodne konať v ruskom letovisku Soči za účasti Ruskej federácie (G8), čo sa však zmenilo po ruskej anexii Krymu.

slovakia

left justify in out

Hostiteľmi summitu G7 v mene Európskej únie budú predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

 

Na programe dnešných diskusií lídrov Spojených štátov, Kanady, Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska, Japonska a EÚ bude predovšetkým situácia na Ukrajine a vzťahy s Ruskom. Ďalšie body rokovaní sa týkajú zahraničnej politiky, globálnych ekonomických problémov, obchodu, energetickej bezpečnosti, klimatických zmien a rozvoja.

 

Predstavitelia skupiny G7 sa na summite v Haagu z 24. marca rozhodli dočasne vylúčiť Rusko zo stretnutí tejto skupiny (v podobe G8) potom ako Ruská federácia v marci anektovala polostrov Krym po vypuknutí politickej krízy na Ukrajine. Týmto rozhodnutím lídri G7 podporili územnú celistvosť, nezávislosť a suverenitu Ukrajiny a upozornili, že anexiou Krymu Rusko pošliapalo princípy medzinárodného práva.

 

Po prezidentských voľbách na Ukrajine a náznakoch sťahovania ruských jednotiek od ukrajinských hraníc sa predpokladá, že lídri G7 nebudú sprísňovať sankcie voči Rusku. Diplomatické zdroje túto možnosť pripúšťali, ak by ruská strana dokázateľne vplývala na priebeh prezidentských volieb na Ukrajine. Situácia na Ukrajine po prezidentských voľbách bude jednou z hlavných tém summitu G7, kde sa skupina vplyvných politikov chce zamerať na to, ako pomôcť Kyjevu v jeho politických a hospodárskych reformách. 

 

Druhý deň summitu G7 je vyhradený pre ekonomické otázky so zameraním na znižovanie nezamestnanosti, ktorá trápi predovšetkým európske krajiny. Medzi dôležité body rokovania patrí aj bankovníctvo a daňové úniky. V tomto smere EÚ ide svetlým príkladom, keďže pre účinné zamedzenie daňových únikov by bolo potrebné zavedenie globálneho systému výmeny informácií z daňovej oblasti. Krajiny EÚ už v tomto smere spolupracujú a predbehli tak svojich partnerov v skupine G7.

 

Dôležitou témou rokovaní summitu je aj otázka energetickej bezpečnosti, ktorá je pre EÚ akútna po vypuknutí krízy na Ukrajine. Lídri G7 by sa v tejto súvislosti mali zamerať na diverzifikáciu trás a zdrojov energie, modernizáciu energetickej infraštruktúry a efektívnejšie využitie domácich energetických zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona