Summitu G7 v Bruseli bude dominovať Ukrajina a energetika

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 14:16 • 2 min
Summitu G7 v Bruseli bude dominovať Ukrajina a energetika

BRUSEL - Lídri siedmich najvyspelejších krajín sveta sa v stredu stretnú v belgickej metropole Brusel, kde budú dva dni rokovať o aktuálnych témach.

slovakia

left justify in out

Do Bruselu príde aj prezident USA Barack Obama, pričom podľa piatkových informácií Bieleho domu tak urobí po ukončení dvojdňovej návštevy Poľska. Tam sa okrem novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka stretne aj lídrami stredo- a východoeurópskych krajín. Z Bruselu sa šéf Bieleho domu následne presunie do Francúzska, kde bude vo štvrtok rokovať so svojim náprotivkom Francoisom Hollandom a v piatok sa zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti piatkového 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk.

 

Lídri siedmich najmocnejších krajín sveta sa v marci rozhodli zrušiť plánovaný, v poradí 40. summit G8 v ruskom letovisku Soči a presunuli ho do Bruselu. Dôvodom bolo ruské konanie na ukrajinskom polostrove Krym, ktorým podľa nich porušili medzinárodné dohody. Bruselské rokovania sa budú sústreďovať na situáciu na Ukrajine a spoluprácu v oblasti energetiky. Členmi G8 sú okrem USA aj Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Rusko, ktorému práve pre udalosti na Kryme členstvo pozastavili. Na stretnutiach G8 sa zúčastňujú aj vrcholní predstavitelia EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies