Summit vyzval Rusko, aby sa ujalo úlohy sprostredkovateľa v Líbyi

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:26 • 2 min
Summit vyzval Rusko, aby sa ujalo úlohy sprostredkovateľa v Líbyi

Summit vyzval Rusko, aby sa ujalo úlohy sprostredkovateľa v Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Šéfovia štátov a vlád členských krajín skupiny G8 vyzvali dnes Rusko, aby na seba prevzalo úlohu sprostredkovateľa v líbyjskej kríze. Informovala o tom hovorkyňa ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Nepovedala však, či a ako Rusko na žiadosť reagovalo.
      Dnešné stretnutie predstaviteľov krajín G8 vo francúzskom letovisku Deauville odhalilo nezhody s Ruskom o tom, ako postupovať voči vodcovi Líbye Muammarovi Kaddáfímu. Prezident hostiteľského Francúzska Nicolas Sarkozy povedal, že Medvedev vyjadril pochybnosti o úspechu leteckej kampane NATO v Líbyi.
      Účastníci summitu sa zaviazali podporiť tzv. arabskú jar a hovorili o možnosti uvalenia ďalších sankcií na Sýriu za jej násilné potláčanie prodemokratického hnutia.
      V návrhu uznesenia, ktoré dostali do rúk médiá, prirovnali lídri Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Ruska a USA prebiehajúce demokratické zmeny v severnej Afrike a na Blízkom východe k pádu komunizmu vo východnej Európe v roku 1989.
      Ďalej vyjadrili solidárnosť Japonsku po zničujúcom zemetrasení a cunami a zaviazali sa posilniť jadrovú bezpečnosť po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima-I. Nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že súhlasili s návrhom Nemecka na "pravidelné a intenzívne záťažové testy všetkých jadrových elektrární".
      Sarkozy informoval, že o tom, kto obsadí uvoľnenú funkciu na čele Medzinárodného menového fondu, fórum G8 rozhodovať nebude. Medvedev podľa svojej hovorkyne kritizoval "eurocentrizmus" v MMF a povedal, že trhy rozvíjajúcich sa krajín musia dostať vo fonde väčšie slovo.
      Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Naoto Kan sa dohodli na návšteve Kana vo Washingtone začiatkom septembra, informoval Biely dom.
      V uliciach letoviska bolo rozmiestnených vyše 12.000 príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí garantovali bezpečnosť summitu. V letovisku sa však nekonala ani jedna protestná demonštrácia.
Zdroj: TASR/DPA, AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies