Summit v Teheráne. Putin sa zúčastní stretnutia vo formáte Astana

NETKY.SK • 19 Júl 2022, 12:18 • 2 min
Summit v Teheráne. Putin sa zúčastní stretnutia vo formáte Astana

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin mieri do Teheránu na summit hláv štátov - garantov Astanského procesu - (Rusko, Irán, Turecko) o Sýrii.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci summit Astanskej trojky – šiesty v poradí – sa konal online 1. júla 2020 z dôvodu pandémie koronavírusu. Strany sa dohodli, že sa v Teheráne osobne stretnú, keď to epidemická situácia dovolí. Na stretnutí sa má ruský prezident Vladimír Putin zúčastniť bilaterálnych rokovaní s iránskymi a tureckými partnermi Ebrahimom Raisim a Recepom Tayyipom Erdoganom, ako aj s duchovným vodcom Iránu Alí Chameneím.

 

Prečítajte si aj: Muž, ktorý postrelil v Bratislave hasiča podľa všetkého tesne predtým vraždil

 

img

 

Výmena názorov na najhorúcejšie témy

 

Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov poznamenal, že stretnutie troch lídrov bude dobrou príležitosťou na diskusiu o medzinárodných a regionálnych problémoch.

 

Okolo nás je veľa horúcich regionálnych problémov, ktoré si vyžadujú našu interakciu, aby sa vyriešili,“ povedal. Nevylúčil najmä, že Putin bude Raisiho a Erdogana informovať aj o priebehu vojny na Ukrajine a bude s nimi v tejto súvislosti diskutovať o zmenách vo svetovej aréne.

 

img

 

Spoľahlivé partnerstvo s Iránom 

 

Osobitný predstaviteľ prezidenta Ruskej federácie pre Blízky východ a Afriku, zástupca ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov, ktorý vystúpil na rusko-iránskej konferencii, zdôraznil, že Moskva považuje Teherán za spoľahlivého a rovnako zmýšľajúceho partnera v kontexte globálnych zmien. Iránsky veľvyslanec v Moskve Kazem Jalali uviedol, že práve teraz nastala pre krajiny mimoriadne dôležitá etapa v rozvoji bilaterálnych vzťahov.

 

Okrem toho budú Putin a jeho iránski partneri diskutovať o otázkach týkajúcich sa spoločného komplexného akčného plánu pre iránsky jadrový program (JCPOA), oznámil prezidentský poradca Ušakov.

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Ministerstvo vnútra v rámci projektu Pyrodetec pomôže policajtom

 

img

 

 

Rokovania s Erdoganom

 

Návšteva tureckého vodcu Recepa Tayyipa Erdogana v Iráne sa začala v pondelok. V Teheráne sa zúčastní summitu Astanského formátu, zasadnutia Rady pre spoluprácu na vysokej úrovni medzi Tureckom a Iránom a taktiež sa stretne s Putinom.

 

Podľa Erdoganovej administratívy budú strany diskutovať o situácii v Sýrii, boji proti teroristickým organizáciám, politickom urovnaní, humanitárnej situácii v Arabskej republike, ako aj o otázke návratu sýrskych utečencov do vlasti. Lídri Ruska a Turecka budú diskutovať aj o vývoze ukrajinského obilia.

 

Najnovšie v slovenskej politike: Eduard Heger prináša z Rakúska dobrú správu pre Slovákov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies