Summit rozhodne len o šéfovi zahraničnej politiky

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 13:57 • 2 min
Summit rozhodne len o šéfovi zahraničnej politiky

BRUSEL - Lídri členských krajín EÚ, ktorí sa v stredu 16. júla stretnú v Bruseli na summite, pravdepodobne vyberú len nového šéfa zahraničnej politiky a dohodu o novom predsedovi Európskej rady, ktorý by nahradil Hermana van Rompuya, pravdepodobne odsunú na jeseň.

slovakia

left justify in out

Zdroj z prostredia únie povedal, že "ak by to vyzeralo na dohodu, tak by do toho išli. No vyzerá to, že sa lídri zhodnú len na mene nástupcu Catherine Ashtonovej." Ashtonová aj Van Rompuy majú ešte 5 mesiacov do skončenia mandátu. Ak sa lídri únie dohodnú na nástupcovi Ashtonovej, ten bude musieť absolvovať vypočutie v Európskom parlamente. Do volieb vstúpi v októbri spolu s ostanými navrhnutými komisármi v októbri.

 

Dôvodom nezhôd je nesúhlas socialistov s navrhovanou kandidátkou na post po Van Rompuyovi dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej, stredoľavej političke avšak blízkej k strednej pravici, čo je prijateľné pre konzervatívnych lídrov Nemecka aj Británie Angelu Merkelovú a Davida Camerona, nie však pre socialistu Francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Vo voľbách sa však uplatňuje pravidlo, že ak jeden post bude patriť ľavici, druhý musí ovládnuť pravica. Ak by stredoľavá talianska ministerka zahraničia Federica Mogheriniová získala post po Ashtonovej, predsedníctvo Európskej rady by malo patriť strednej pravici. Hovorí sa o Írovi Endovi Kennyovi ako aj o bývalých premiéroch Lotyšska a Estónska Valdisovi Dombrovskisovi Andrusovi Ansipovi. 

 

Významný predstaviteľ pobaltských krajín povedal v pondelok, že "nie sme veľmi šťastní z navrhnutia Mogheriniovej na tento významný európsky zahraničnopolitický post. Je pre nás ťažko pochopiteľné, ako mohla byť prvým krokom talianskeho predsedníctva jej návšteva ruského prezidenta Putina v Moskve." Poľsko sa podľa zdroja stále snaží na tento post presadiť svojho ministra zahraničia Radeka Sikorského, no pravdepodobne skôr z dôvodu zablokovania Mogheriniovej, ako presadenia Sikorského na tento post. Dobrým kompromisným návrhom by bola aj bulharská komisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová, pretože je žena z východu skôr s technokratickým ako politickým pozadím. 


Zdroj však uznáva, že väčšie šance na víťazstvo ako Georgievová má Mogheriniová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies