Summit OSN o zjednotení Cypru sa uskutoční v marci

NETKY.SK • 1 Február 2017, 18:16 • 2 min
Summit OSN o zjednotení Cypru sa uskutoční v marci

ATÉNY - Lídri cyperských Grékov a Turkov vyzvali dnes OSN, aby zorganizovala v marci summit, ktorý by nadviazal na doterajšie rokovania o zjednotení Cypru. Povedal to dnes osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide, ktorý pôsobí ako sprostredkovateľ.

slovakia

left justify in out

Nórsky diplomat sa v Nikózii stretol so severocyperským prezidentom Mustafom Akincim a jeho gréckym náprotivkom Nikosom Anastasiadisom, s ktorými rokoval o novom kole rokovaní za účasti zástupcov trojice tzv. ručiteľských štátov: Británie, Turecka a Grécka. Zatiaľ posledné kolo rokovaní o zjednotení Cypru sa skončilo v januári bez jednoznačného výsledku.

 

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku. Cyperskí Turci vyhlásili na severe ostrova v roku 1983 nezávislý štát, uznáva ho však iba Turecko, ktoré tam má umiestnených 35.000 vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies