Summit OSN ku zmene klímy skončí až dnes, záverečný dokument zredukovali

NETKY.SK • 13 December 2014, 14:52 • 2 min
Summit OSN ku zmene klímy skončí až dnes, záverečný dokument zredukovali

LIMA - Rokovania na konferencii Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy v Peru pokračovali dnes do skorých ranných hodín, hoci sa mali skončiť v piatok, pretože nezhody medzi zástupcami bohatých a chudobných krajín zmarili dosiahnutie pokroku v návrhu textu dohody o znížení globálnych emisií skleníkových plynov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dokument má vytvoriť základ pre historickú novú univerzálnu klimatickú dohodu, ktorú plánujú podpísať v Paríži koncom roka 2015.
      

Účastníkov rokovaní v Lime rozdelil spor o relatívnu zodpovednosť krajín, ktoré mali historicky prospech z intenzívneho rozvoja zdrojov a tými, ktoré ho nemali, uviedla DPA.
      

Najpálčivejšou otázkou zostáva, o koľko viac by mali priemyselne rozvinuté krajiny prispievať do boja s klimatologickou zmenou.
      

Záverečné zasadnutie konferencie, ktorá sa začala 1. decembra a mala sa skončiť v piatok, sa podľa vyhlásenia jej organizátorov uskutoční dnes od 18.00 h SEČ.
      

V snahe vyriešiť patovú situáciu vedenie konferencie predložilo delegátom uznesenie, ktoré bolo zoštíhlené z pôvodných 50 strán na iba sedem. Riešenie mnohých záležitostí je v ňom len naznačené, navyše iba na národnej úrovni, čo environmentalisti ihneď skritizovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies