Summit OBSE sa skončil rozpačito napriek prijatiu deklarácie z Astany

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:17 • 2 min
Summit OBSE sa skončil rozpačito napriek prijatiu deklarácie z Astany

Summit OBSE sa skončil rozpačito napriek prijatiu deklarácie z Astany

slovakia

left justify in out

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ukončila dnes svoj dvojdňový summit deklaráciou o svojich princípoch, ale bez prijatia dohody o akčnom pláne pre riešenie medzinárodných konfliktov.
      Deklaráciu z Astany, ktorú prijalo 56 členských štátov OBSE, označil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev za "historický úspech".
      "Výsledkom je otvorenie novej kapitoly v živote tejto organizácie," uviedol Nazarbajev o prvom summite OBSE za 11 rokov.
      Ostatní delegáti na summite v Astane podľa tlačovej agentúry DPA prejavovali skôr sklamanie z výsledku rokovaní. Diplomati mimo mikrofónov a kamier naznačili, že dohoda o novom akčnom pláne OBSE sa nezrodila pre zmienky o určitých kontroverzných otázkach, ako sú moldavské Podnestersko, neustávajúce napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Gruzínskom a arménsko-azerbajdžanský spor o Náhorný Karabach.
      Hovorkyňa delegácie EÚ označila výsledok summitu za nedostatočný. Podľa nej táto vrcholná schôdzka neposunula organizáciu nikam vpred.
      Ďalšie ohlasy budú zaznievať postupne z úst zúčastnených diplomatov po skončení hodnotiacej tlačovej konferencie kazašského prezidenta Nazarbajeva, uviedla agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies