Summit o utečencoch: Premiéri V4 odmietli kvóty, považujú ich za neprijateľné

NETKY.SK • 4 September 2015, 19:17 • 2 min
Summit o utečencoch: Premiéri V4 odmietli kvóty, považujú ich za neprijateľné

PRAHA – Premiéri krajín Visegrádskej štvorky na dnešnom mimoriadnom summite odmietli mechanizmus povinných kvót, žiadajú však lepšiu ochranu vonkajších hraníc schengenu, lepší boj proti pašerákom, lepšiu návratovú politiku a takisto podporujú medzinárodnú koalíciu v boji proti tzv. Islamskému štátu.

slovakia

left justify in out

Uviedli to premiéri krajín V4 na dnešnej tlačovej konferencii po mimoriadnom summite.

 


Lídri V4 na stretnutí prijali spoločné vyhlásenie, ktoré sa odvoláva na závery aprílovej a júnovej Rady, keď lídri odmietli zavedenie povinného mechanizmu a zhodli sa na dobrovoľnom prerozdelení migrantov. Závery týchto Rád sa však podľa vyhlásenia nedostatočne dodržiavajú. Podľa slovenského šéfa vlády Roberta Fica je dnešný dokument „vážnejší, ako si možno myslieť“. Spoločné vyhlásenie „jednoznačne potvrdzuje záujem štyroch krajín zachovať za každú cenu hodnotu schengenu,“ uviedol. Ako dodal, ak by došlo k zrušeniu či obmedzeniu schengenu, bola by to obrovská prehra európskej politiky. „Musíme urobiť všetko preto, aby schengen ostal zachovaný, inak začneme popierať základné piliere, na ktorých EÚ stojí,“ vyhlásil s tým, že Slovensko aj ostatné krajiny investovali do procesu integrácie príliš veľa a urobili mnoho ťažkých rozhodnutí na to, aby teraz prehrali.

 


„Akékoľvek pokusy zaviesť automatické povinné mechanizmy považujeme za neprijateľné,“ vyhlásil Fico. Takisto uviedol, že s týmto postojom pôjdu aj na stretnutie ministrov vnútra šéfovia týchto rezortov krajín V4. Na dnešnom mimoriadnom summite sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a štátni tajomníci rezortov vnútra z Poľska a Českej republiky.

 


Premiéri sa zhodli, že chcú byť solidárni s krajinami, ktoré čelia náporu migrácie, avšak v rámci dobrovoľnosti a možností jednotlivých členských krajín. Preto sú ochotní poskytnúť expertov, peniaze či technické a materiálne vybavenie krajinám, ktoré to potrebujú. Zároveň očakávajú, že sa zlepší politika návratu. Lídri sa zhodli, že treba rozlišovať medzi utečencami, ktorí pomoc skutočne potrebujú a ekonomickými migrantmi.


Podľa poľskej premiérky Ewy Kopaczovej Poľsko stojí za hodnotami, za ktoré dlho bojovali. Chcú byť solidárni, ale so solidaritou zároveň prichádza aj zodpovednosť, zdôraznila. Podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána sa musíme pýtať otázky, či lídri dokážu zachovať bezpečnosť krajín. „Ak chránime hranice, je zle, ak nechránime hranice, je zle,“ uviedol Orbán s tým, že na dnešnom stretnutí našiel podporu a ostatných premiérov nazval dobrými priateľmi. To, že Orbánovi vyjadrili podporu, potvrdil aj český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý summit zvolal. Vyhlásil, že súčasná migračná kríza je príliš závažná na to, aby ju členské štáty zvládli samé, ale zároveň nie je možné krízu vyriešiť, ak európske inštitúcie nebudú zohľadňovať suverenitu členských štátov EÚ.


Fico takisto pripomenul, že ak sa nebude dostatočne riešiť otázka riešenia tejto krízy, k slovu sa môžu dostať extrémisti, ktorí nie sú proeurópski a môžu zlikvidovať európske hodnoty.

 

Fico: Prílev migrantov môže byť spojený aj s prítokom nebezpečných ľudí

Spravodajské informácie hovoria, že nekontrolovaný prílev migrantov na územie EÚ so sebou prináša aj riziko prílevu ľudí s veľmi nebezpečnými zámermi, ľudí spojených s rôznymi teroristickými iniciatívami a ak bude pokračovať tento nekontrolovaný prílev, bude sa zvyšovať aj ohrozenie vnútornej bezpečnosti EÚ. Po dnešnom mimoriadnom summite lídrov krajín V4 v Prahe to povedal slovenský predseda vlády Robert Fico s tým, že V4 odmieta povinné kvóty na prerozdelenie migrantov v rámci EÚ a vyslovuje sa za zachovanie schengenského priestoru.

 

Šéf slovenskej exekutívy zdôraznil, že prioritou je zachovanie Schengenu a na tom sa dnes zhodli aj krajiny V4. "Vláda SR aj vlády krajín V4 sú ochotné pomôcť Taliansku a Grécku technicky, materiálne a finančne, ak budú tieto krajiny dôsledne chrániť schengenskú hranicu," odkázal Fico.

 

Na margo kvót zopakoval, že sú neprijateľné. "Odmietam moralizovanie slovenskej vlády za to, že chceme dôsledne chrániť schengenskú hranicu. Na moralizovanie chceme odpovedať konkrétnymi návrhmi. Prijali sme dnes dokument, ktorý je podstatne vážnejší, ako si myslíme. Formuje postoje štyroch suverénnych štátov EÚ a obsahuje určité pokyny aj pre ministrov vnútra, ktorí budú rokovať 14. septembra," uviedol.

 

Podľa Fica bol dnešný summit V4 prejavom solidarity voči všetkým, ktorí to naozaj potrebujú. "Chceme jasne rozlišovať medzi ekonomickými a ďalšími migrantmi, ktorí potrebujú ochranu života či zdravia. Považujeme naše spoločné vyhlásenie za písomnosť, ktorá potvrdzuje záujem V4 za každú cenu zachovať hodnotu Schengenu, lebo sloboda pohybu je jeden zo základných pilierov EÚ," dodal Fico s tým, že uzatvorenie hraníc vo vnútri Schengenu by bolo obrovskou prehrou európskej politiky.

 

Český premiér a hostiteľ summitu Bohuslav Sobotka zdôraznil, že migrácia je spoločný európsky problém. "To, čo sledujeme teraz, je chaos, ktorý znižuje reputáciu EÚ vo svete. Súčasná situácia je výzvou pre všetky krajiny EÚ a potrebujeme rýchlu a spoločnú reakciu únie. Európa musí mať funkčnú migračnú politiku, ale musí fungovať aj návratová politika, aby sme vracali späť do vlasti tých, ktorí nárok na azyl nemajú," povedal. Aj Sobotka upozornil, že všetky štáty Schengenu musia plniť svoje záväzky pri ochrane vonkajšej hranice.

 

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán zdôraznil, že občania stredoeurópskych krajín cítia obavy a nevedia, či vládna moc je pánom situácie. "Áno, sme pánmi situácie, chceme nimi zostať a presadíme právne normy, cez ktoré ochránime našich občanov," uistil.

 

Poľská premiérka Ewa Kopaczová deklarovala, že Poľsko je stále solidárne, neodvracia sa od problémov svojich európskych partnerov ani od situácie utečencov. "Nie sme slepí voči kríze, preto chceme byť solidárni. Ale bez plnej kontroly nad procesom prijímania utečencov, bez možnosti preveriť týchto ľudí, nemôžme hovoriť o zodpovednosti," uzavrela.

 

Fico a Sobotka budú o migrantoch hovoriť aj v pondelok (7.9.) v Bratislave po historicky prvom spoločnom rokovaní českej a slovenskej tripartity. K dvojici politikov sa pridá aj rakúsky kancelár Werner Faymann.

 

V4 uznáva, že hľadať riešenia migračnej krízy by mali všetky štáty EÚ

Česká republika, Slovenská republika, Poľsko aj Maďarsko uznávajú, že k hľadaniu adekvátnych a efektívnych dlhodobých riešení súčasnej migračnej krízy by mali prispieť všetky členské štáty EÚ. Uvádza sa to v spoločnom prehlásení premiérov krajín V4, ktorí dnes mimoriadne rokovali v Prahe.

 

"Krajiny V4 sú pripravené posilniť svoje záväzky a prispieť k spoločným krokom EÚ," uvádza sa v dokumente. Premiéri tu spomínajú okrem iného finančnú a materiálnu pomoc krajinám s významnou mierou utečencov ako Turecko, Jordánsko, Irak či Libanon, ako aj poskytnutie expertov a technického vybavenia pre ochranu vonkajšej hranice EÚ.

 

Predsedovia vlád Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viktor Orbán Ewa Kopaczová sa tiež zaviazali posilniť finančnú, technickú a expertnú účasť na misiách Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ proti pašerákom a prevádzačom a hovoria aj o sprísnení postihovania pašerákov a prevádzačov na národnej úrovni.

 

"V4 vyzýva Európsku komisiu, aby mobilizovala relevantné zdroje a koordinovala všetky relevantné politiky a nástroje EÚ tak, aby mohli byť plne využité, posilnené, zlepšené a zladené s národnými politikami a nástrojmi," prehlásili lídri a vyjadrili plnú podporu Maďarsku, ktoré patrí medzi štáty čeliace najväčším migračným tlakom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies