Summit NATO: Francúzsko presadilo skoršie stiahnutie vojakov z Afganistanu

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 07:36 • 2 min
Summit NATO: Francúzsko presadilo skoršie stiahnutie vojakov z Afganistanu

Summit NATO Francúzsko presadilo skoršie stiahnutie vojakov z Afganistanu - Politika Francúzsko v nedeľu počas prvého dňa summite NATO v Chicagu presadilo predčasné stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do konca tohto roka. Našli sme spoločnú dohodu, p

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko v nedeľu počas prvého dňa summite NATO v Chicagu presadilo predčasné stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do konca tohto roka. "Našli sme spoločnú dohodu," povedal nový prezident Francois Hollande.
      Paríž sa však bude naďalej podieľať na činnosti jednotky ISAF, podliehajúcej veleniu NATO. Určitý počet vojakov začne na budúci rok s výcvikom príslušníkov afganskej polície a armády, povedal Hollande. Navyše aj návrat vojenského vybavenia si vyžiada čas.
       Hollande ubezpečil, že Francúzsko bude podporovať Afganistan aj po roku 2014, keď odtiaľ odídu poslední príslušníci ISAF. Paríž a Kábul o tom už uzavreli zmluvu a afganský prezident Hámid Karzaj považuje tento vývoj za dobrý.
      Na otázku, či nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala predčasný odchod francúzskych vojakov z Afganistanu, Hollande odpovedal: "Nič mi nepovedala."
      Francúzsko podľa Hollanda na summite požadovalo, aby systém protiraketovej obrany NATO neovplyvnil nepriaznivo rozpočty členských štátov a aby sa pokračovalo v dialógu s Ruskom, ktoré má voči projektu vážne výhrady.
      Hlavnou témou summitu NATO je Afganistan a financovanie armády tejto krajiny po odchode zahraničných síl v roku 2014. Hollande už minulý týždeň na stretnutí s prezidentom USA Barackom Obamom potvrdil svoj predvolebný sľub o stiahnutí francúzskych vojakov z Afganistanu do konca tohto roka. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen však vyhlásil, že nenastanú preteky v sťahovaní vojakov a Aliancia bude pokračovať v misii až do jej "zdarného konca".,

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies