SUMMIT: Gašparovič ocenil zintenzívnenie kontaktov s Moldavskom

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 18:34 • 2 min
SUMMIT: Gašparovič ocenil zintenzívnenie kontaktov s Moldavskom

BRATISLAVA - Slovensko verí v schopnosť súčasnej vládnej koalície v Moldavsku udržať pozitívny reformný pokrok a naštartovaný eurointegračný proces. Uviedol to slovenský prezident Ivan Gašparovič počas dnešného bilaterálneho stretnutia s moldavským prezidentom Nicolae Timoftim v rámci 18. summitu krajín strednej a východnej Európy v Bratislave. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

slovakia

left justify in out

Gašparovič ocenil, že v uplynulých štyroch rokoch sa bilaterálne kontakty medzi Slovenskom a Moldavskom na vládnej aj mimovládnej úrovni zintenzívnili. "Teší ma, že Slovenská republika na konci júna 2013 otvorí v Kišiňove veľvyslanectvo. Využijeme ho na rozšírenie bilaterálnej spolupráce v politickej aj hospodárskej sfére," konštatoval. Ako ďalej zdôraznil, slovenská strana je pripravená naďalej odovzdávať Moldavsku svoje transformačné a integračné skúsenosti.

"Moldavsko má stále šancu ostať úspešným príkladom Východného partnerstva. Vďaka prekonaniu vnútropolitickej krízy sa môže sústrediť na európsku agendu a pripraviť sa na vilniusky summit Východného partnerstva v novembri 2013," pripomenul Gašparovič integračné šance Moldavska. Ocenil aj pokrok dosiahnutý v rokovaniach o Asociačnej dohode medzi EÚ a Moldavskom a Dohode o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu. "Podporujeme európsku perspektívu a transformačný proces v Moldavsku, ktorý by mal mať udržateľnú podobu a priniesť hmatateľné výsledky domácemu obyvateľstvu," konštatoval.

Nicolae Timofti sa poďakoval za pozvanie na návštevu Bratislavy. "Potrebujeme vašu podporu pri snahách o európsku integráciu," uviedol. Podľa Timoftiho je v krajine podľa prieskumu verejnej mienky 51-percentná podpora vstupu do EÚ. Ako dodal, vláda i prezident urobia všetko, aby podpora verejnosti vzrástla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies